Την άποψη ότι η φοροδιαφυγή δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει μέσα σε ένα βράδυ Σουηδία, εκφράζει ο Γκούντραμ Βολφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες. Τονίζει επίσης ότι στις προσπάθειες κατά της φοροδιαφυγής χρειάζεται τη βοήθεια της ΕΕ.

Ads

Σε συνέντευξη του στην Deutsche Welle, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Bruegel σχολιάζει τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως αυτές περιγράφονται στη λίστα Βαρουφάκη, και λέει: «Η φοροδιαφυγή είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι επίσης ότι οι φορολογικές δαπάνες βαρύνουν κατά κύριο λόγο τη μεσαία τάξη και όχι τους ισχυρούς. Για το λόγο αυτό είναι μια σωστή απόφαση».

Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δει στα σοβαρά τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα ως προς την πάταξη της φοροδιαφυγής: «Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε με μισή καρδιά να το πετύχει, αλλά διαρκώς αποτύγχανε, διότι η πίεση από τους ισχυρούς ήταν πολύ μεγάλη αλλά και γιατί εν μέρει χρηματοδοτούνταν από τους ολιγάρχες. Με τη νέα κυβέρνηση τα πράγματα είναι διαφορετικά διότι διαθέτει μια ευρεία συναίνεση για να κάνει κάτι τέτοιο. Είναι ένα δύσκολο θέμα. Είναι σημαντικό όμως να συνεργαζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η φοροδιαφυγή δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό».

Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Αθήνα να εντοπίσει πλούσιους Έλληνες που φοροδιαφεύγουν, ο Βολφ απαντά: «Ναι, νομίζω πως κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είναι μέρος του πακέτου. Εν μέρει βέβαια οι λογαριασμοί είναι στην Ελβετία. Αλλά και εκεί αλλιώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το θέμα συνολικά η ΕΕ και διαφορετικά η Ελλάδα μόνη της».

Ads