Ολοκληρώνονται την Κυριακή, αποκαλούμενη και Super Sunday, οι ευρωεκλογές και το Tvxs.gr μεταδίδει σε σενεργασία με το κανάλι του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου EuroparlTV όλες τις εξελίξεις, και τα αποτελέσματα της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης για το μέλλον της Ευρώπης. Επίσης, συνεχής ενημέρωση λεπτό προς λεπτό. 

Ads

Παρακολουθείστε ζωντανά τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών όπως μεταδίδονται από το κανάλι του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου EuroparlTV, στο οποίο θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο:

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έρχεται πρώτο πανευρωπαϊκά σύμφωνα με την πρώτη επίσημη εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Νωρίτερα, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις της Singular Logic για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σχεδόν με 4 μονάδες διαφορά.  Πρώτη η Λεπέν στα exit poll στη Γαλλία, που ζήτησε τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών. Στη δεύτερη θέση εμφανίζεται η κεντροδεξιά, με τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές να πέφτουν στην τρίτη θέση με 14%. Άνοδος της Ακροδεξιάς και στην Αυστρία, όπου αναδεικνύεται τρίτο κόμμα, καθώς από το 13%, στις προηγούμενες εκλογές, τώρα αγγίζει το 20%. Στο 15% το νεοναζιστικό Jobbik στην ΟυγγαρίαΕκτιμήσεις νωρίτερα έκαναν λόγο για άνοδο της Ακροδεξιάς και στη Βρετανία (UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ).  Πρώτοι οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία και πτώση στα ποσοστά των Φιλελευθέρων, ενώ μία έδρα στην Ευρωβουλή κερδίζει το νεοναζιστικό NPD. Στην Κύπρο, διαφαίνεται καθαρή νίκη για τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

-Συνεχής ενημέρωση-

23:45 Πρώτη επίσημη εκτίμηση του Ευρωκοινοβουλίου για το αποτέλεσμα πανευρωπαϊκά

Ads
  • Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα – 211 ευρωβουλετές
  • Σοσιαλιστές και Δημοκρατες – 193
  • Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες – 74
  • Πράσινοι – 58
  • Αριστερά – 47
  • Ανεξάρτητοι – 40
  • Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστες – 39
  • Ευρωσκεπτικιστές – 33
  • ‘Αλλοι – 56

image

image

23:40 To βρετανικό ξενοφοβικό και εθνικιστικό κόμμα UKIP έρχεται πρώτο και ακολουθούν οι Εργατικοί, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ. 

23:34 Exit Poll Πολωνία – Μπροστά το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα:  Το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα Πλατφόρμα των Πολιτών (PO) του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ βρίσκεται μπροστά στην Πολωνία, με ποσοστό 32,8% και 19 βουλευτές, ενώ ακολουθεί το Κόμμα του Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι με 31,8% και επίσης 19 βουλευτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SLD) βρίσκεται στην τρίτη θέση, συγκεντρώνοντας το 9,6% των ψήφων και πέντε βουλευτές. Εν τω μεταξύ, το μικρό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Πολωνίας, το Κογκρέσο της Νέας Δεξιάς (KNP), βρίσκεται κοντά στο να αποκτήσει τέσσερις ευρωβουλευτές αφού, σύμφωνα με το exit poll, έχει λάβει το 7,2% των ψήφων.

22:21 Πρώτα αποτελέσματα – Ουγγαρία: Στο 15% το νεοναζιστικό Jobbik

22:18 Εκτιμήσεις για τα ποσοστά της ακροδεξίας

22:13 Το πρωτοσέλιδο της αυριανής Liberation 

image

22:11 Ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα: 53,35%, αυξημένο από το 52,61% του 2009.

22:03 Γιούνκερ: Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διεκδικεί την προεδρία της Κομισιόν ως νικητής.

23:00 Στο 43,3 % η προσεύλευση στις κάλπες πανευρωπαϊκά, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Περίπου στα ίδια επίπεδα με τις ευρωεκλογές του 2009. 

22:58 Μίνι υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στις 8.30 το πρωί, ώρα Γαλλίας, το κόμμα του οποίου έρχεται τρίτο. 

22:53 Με καταμετρημένο σχεδόν το 84% των ψήφων στη Φινλανδία, το αντιπολιτευόμενο Κεντρώο Κόμμα και το κυβερνών συντηρητικό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού του πρωθυπουργού Γιούρκι Κατάινεν δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση, καθώς και τα δύο συγκεντρώνουν ποσοστό λίγο πάνω από 21%. Το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών εκτιμάται ότι θα κερδίσει δύο έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από μία που είχε έως σήμερα. Συγκεκριμένα, οι Αληθινοί Φινλανδοί συγκεντρώνουν ποσοστό 13,2%, αυξάνοντας τη δύναμή τους κατά 3,4 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2009. 

22:49 Πορτογαλία: Νίκη των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών δείχνουν τα πρώτα exit polls, με ποσοστά τα οποία κινούνται μεταξύ 30% και 34%. Οι κεντροδεξιοί Σοσιαλδημοκράτες κινούνται μεταξύ 25% και 29%. Το μπλοκ του ΚΚ Πορτογαλίας έρχεται τρίτο με 12% έως 15%.

22:41 Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς: «Σοκ και σεισμός η νίκη της Ακροδεξιάς. Κανείς δε μπορεί σήμερα να απεκδυθεί των ευθυνών του».

22:32 Τελικές εκτιμήσεις (ανεπίσημα αποτελέσματα – exit poll)  Γαλλία:

  • Εθνικό Μέτωπο (Ακροδεξιά): 25,1%
  • Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (Κεντροδεξιά) 20,21%
  • Σοσιαλιστικό Κόμμα (Κεντροαριστερά) 15,16%

22:28  Exit Poll Σουηδία- Πρωτιά για τους Σοσιαλδημοκράτες: Στο 17% κινείται η Κεντροδεξιά της Σουηδίας, με τους Σοσιαλδημοκράτες να αναδεικνύονται νικητές με ποσοστό 23%. Οι φιλελεύθεροι αγγίζουν το 14%, ενώ οι Πράσινοι ισοψηφούν στη δεύτερη θέση με την Κεντροδεξιά στο 17%. Στο 7% η σουηδική Ακροδεξιά.

22:20 Τελική εκτίμηση της Singular Logic για τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα: Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν με 4 μονάδες διαφορά.

22:06 Έκλεισαν οι κάλπες σε όλα τις χώρες εκτός από την Ιταλία, όπου θα παραμείνουν ανοιχτές για δύο ακόμη ώρες.

22:05 Διάλυση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και διενέργεια βουλευτικών εκλογών ζήτησε η Μαρί Λεπέν, ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, στην πρώτη της εμφάνιση μετά την κάλπη. «Είναι απαράδεκτο η Εθνοσυνέλευση να μην είναι αντιπροσωπευτική του γαλλικού λαού». Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το Εθνικό Μέτωπο έρχεται πρώτο στις  ευρωεκλογές, με διαφορά 5 μονάδων από τη γκωλική Δεξιά και 10 από τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές του Ολάντ.

image

22:00 Ιταλία – Δεύτερος ο Γκρίλο: Πρωτιά του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, με δεύτερο το Κίνημα Πέντε Αστέρων του πρώην κωμικού Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία δείχνει exit poll το οποίο δημοσιεύθηκε, πιθανότατα από λάθος, στον ιστότοπο της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica. Τρίτη με διαφορά η κεντροδεξιά Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

21:55 Μαρί Λεπέν (Εθνικό Μέτωπο, Γαλλία): «Ευχαριστούμε τους Γάλλους. Είχαμε δίκιο να τους εμπιστευόμαστε».

21: 50 Exit Poll Ρουμανία: Η εκλογική συμμαχία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, της Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο της Ρουμανίας και του Συντηρητικού Κόμματος (PSD-UNPR-PC) φαίνεται να συγκεντρώνει το 42,4% των ψήφων στις ευρωεκλογές στη Ρουμανία.

21:47 Exit Poll Δανία: Μπροστά το δεξιό αντιευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

  • Δανικό Λαϊκό Κόμμα 23,1%
  • Σοσιαλδημοκράτες 20,5%
  • Φιλελεύθεροι 17,2%

21:45 Bloomberg: Άνοδος των κομμάτων που τάσσονται εναντίον της Ευρώπης στην Ελλάδα και τη Γερμανία επισημαίνει το πρακτορείο σε ένα πρώτο σχόλιό του για τα exit poll των Ευρωεκλογών. Όπως αναφέρει, οι Έλληνες ψηφοφόροι φαίνεται πως φέρνουν στην πρώτη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, «το κόμμα που υποστηρίζει ότι τα προγράμματα διάσωσης δεν ήταν αρκετά γενναιόδωρα», με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 26% και 30%. Στη Γερμανία, προσθέτει το Bloomberg, το αντιευρωπαϊκό κόμμα AFD «Εναλλακτική για την Ευρώπη», σύμφωνα με το exit poll του τηλεοπτικού σταθμού ARD, λαμβάνει ποσοστό 6,5%.

21:33 «Παγκόσμιο σοκ η πρωτιά του Εθνικού Μετώπου», δήλωσε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

21:12 Λεπέν (Γαλλία): «Όπως φαίνεται, είμαστε μπροστά». Αυτό δήλωσε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν. Στο μεταξύ, η δύναμη του κεντρώου συνασπισμού MoDem – UDI εκτιμάται στο 9,3%, ενώ οι Πράσινοι κινούνται στο 8,8%.

image

21:00  Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα «μου δίνουν το δικαίωμα να διεκδικώ την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε στο ZDF ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Μάρτιν Σουλτς και αναφέρθηκε σε κατ’ αρχήν κέρδη των Σοσιαλιστών και απώλειες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Σε ερώτηση εάν, εφόσον τελικά το ΕΛΚ είναι ισχυρότερο, ο ίδιος θα στηρίξει τον υποψήφιό του, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για πρόεδρο της Κομισιόν, ο Σουλτς τόνισε ότι ο ίδιος θα αναζητήσει την απαραίτητη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως θα πράξει και ο Γιούνκερ. Νωρίτερα, μιλώντας από το αρχηγείο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο Βερολίνο, ο  Σουλτς είχε δηλώσει υπερήφανος για το κόμμα του, το οποίο χαρακτήρισε «ναυαρχίδα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας», ενώ περιέγραψε ως «ανανέωση της δημοκρατίας» και ως «μεγάλο βήμα μπροστά» το γεγονός ότι όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέδειξαν έναν κοινό υποψήφιο.

20:57 Βέλγιο: Η καταμέτρηση μέχρι τώρα δίνει το φλαμανδικό εθνικιστικό και αποσχιστικό κόμμα N-VA κοντά στο 30%.

20:42 Κύπρος – Ανεπίσημα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 90% των ψήφων: 

  • ΔΗΣΥ 37,85% (2 έδρες από τις 6 που κατέχει η Κύπρος στο Ευρωκοινοβούλιο)
  • ΑΚΕΛ 26,59% (δίνει μάχη για τη δεύτερη έδρα)
  • ΔΗΚΟ 10,85% (μία έδρα)
  • ΕΔΕΚ – Οικολόγοι 7,79% (μία έδρα)
  • Συμμαχία Πολιτών 6,78%
  • Μήνυμα Ελπίδας 2,83%

20:38 Exit poll Σλοβενία:

  • Δημοκράτες SDS: 24,6% (3 έδρες)
  • Κοινό ψηφοδέλτιο Νέας Σλοβένίας και Λαϊκού Κόμματος Nsi/SLS: 15,2% (2 έδρες)
  • Verjamem 10,6%
  • Desus 9,1%
  • SD 7,9% 

20:36 Exit poll  Βουλγαρία:

  • GERB 28,6%,
  • BSP 19,8%
  • BSP 19,8%
  • DPS: 14,9%
  • BBT/BWC: 11,1%
  • Μεταρρυθμιστές: 6,4%

20:29 Exit Poll Γαλλία: Πρώτη η Λεπέν 

  • Εθνικό Μέτωπο (Ακροδεξιά) 25,26%
  • Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (Κεντροδεξιά) 20,21%
  • Σοσιαλιστικό Κόμμα (Κεντροαριστερά)15,16%

20:28 Κοντά στο 35% η συμμετοχή στις εκλογές στην Ιταλία στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδος

20:25 Wall Street Journal: Χαμηλότερα των αναμενομένων τα ποσοστά των Ευρωσκεπτικιστών στις χώρες που έχουν ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες κάνει λόγο η 

20:20 Σουηδία – υπουργός Εσωτερικών: Αυξημένη συμμετοχή. αποτελεί απόδειξη «αφοσίωσης στη δημοκρατία».

20:08 Παίρνουν μία έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο οι νεοναζί της Γερμανίας, σύμφωνα με την πρόγνωση που μετέδωσε το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσια τηλεόρασης ZDF. Αναλυτικά η κατανομή των γερμανικών εδρών στην Ευρωβουλή, όπως προκύπτει από την πρόγνωση:

  • Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) 36 έδρες
  • Σοσιαλδημοκράτες 27
  • Πράσινοι 10
  • Αριστερά 7
  • Εναλλακτική για την Γερμανία  7
  • Φιλελεύθεροι 3  
  • Από μία έδρα κερδίζουν το Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (NPD), οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, οι Πειρατές, οι Οικολόγοι-Δημοκράτες και το Κόμμα της Προστασίας των Ζώων και του Περιβάλλοντος.

20:05 Το σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα της Μάλτας εμφανίζεται να λαμβάνει 53%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Δεύτερο εμφανίζεται με 40% το Εθνικιστικό Κόμμα.

20:04 Στο 43% εκτιμάται η συμμετοχή, λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες, στη Γαλλία.

20:03 Ενισχυμένοι οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία (όπου παίρνουν την 2η θέση, σύμφωνα με τα exit poll) εκτιμά ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Μάρτιν Σουλτς. 

20:00 Χαιρετίζει τη διαφαινόμενη νίκη της Κεντροδεξιάς στη Γερμανία (όπως προκύπτει από τα exit poll) ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ.

19:52 Το νεοναζιστικό NPD στη Γερμανία συγκεντρώνει 0,8% σύμφωνα με τα exit poll, ενώ γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να κερδίσει έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

19:28 Exit Poll Αυστρία: Στο 20,1% η Ακροδεξιά. 

  • ÖVP: 27,1%
  • SPÖ: 23,8%
  • FPÖ: 20,1% (σ.σ. το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας) 
  • Πράσινοι: 14,6%
  • Neos: 8,3%
  • Λοιπά κόμματα: 6,1% 

19:25 Ιδιαίτερα χαμηλό το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες για τις ευρωεκλογές στην Κύπρο, με μόλις το 46,58% των εγγεγραμμένων να προσέρχεται στις κάλπες, σε σχέση με 59,40% το 2009.

19:20 Ζωντανά στο Tvxs η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος

19:18  Μετά τα ελληνικά exit polls

19:15 Exit Poll Γερμανία: Πρώτοι οι Χριστιανοδημοκράτες: 

  • Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές: 36%
  • Σοσιαλδημοκράτες 27,5%
  • Ευρωσκεπτικιστές (Εναλλακτική για την Γερμανία) 6,5% 
  • Πράσινοι 10,6%  
  • Φιλελεύθεροι «Ελεύθεροι Δημοκράτες»  2,9%

19:00 Exit Poll Ελλάδα: Ιστορική πρωτιά της Αριστεράς: Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 26% έως 30%

18:55 Exit Poll – Κύπρος: Προβάδισμα Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός της Κύπρου προηγείται με διαφορά από τα υπόλοιπα κόμματα, σύμφωνα με exit poll του κρατικού καναλιού ΡΙΚ για ευρωεκλογές. Ο Συναγερμός εξασφαλίζει ποσοστό μεταξύ 36,5% και 39,5% και διατηρεί τις δύο έδρες του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα άλλα κόμματα λαμβάνουν: ΑΚΕΛ μεταξύ 26,5 και 28,5%, Δημοκρατικό Κόμμα μεταξύ 10 και 12,5%, Συνδυασμός ΕΔΕΚ-Οικολόγων μεταξύ 7,5 και 8,5%, Συμμαχία Πολιτών μεταξύ 6,5 και 8,5%, Συνδυασμός ανεξάρτητων προσωπικοτήτων Μήνυμα Ελπίδας μεταξύ 4,5 και 5,5%, ΕΛΑΜ 1,5 και 3,0%.Άνοδο της ακροδεξιάς δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις στην Αυστρία  ενώ στην Κύπρο τα exit polls δίνουν προβάδισμα στον Δημοκρατικό Συναγερμό.

18:50 Άνοδος της ακροδεξιάς στην Αυστρία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Για άνοδο του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας στο 20,1% από 13% κάνει λόγο, στις πρώτες εκτιμήσεις τις οποίες μεταδίδει, το αυστριακό τηλεοπτικό δίκτυο ORF. Η κυβερνώσα Κεντροδεξιά φέρεται να βλέπει τις δυνάμεις της να μειώνονται από το 30% στο 27,1%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν σταθεροί σε ποσοστά κοντά στο 24%.

18:30 Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου, δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν τη 1:00 της Δευτέρας. Οι εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων θα καθυστερήσουν διότι, οι κάλπες δεν κλείνουν την ίδια ώρα σε όλες τις χώρες, για παράδειγμα στην Ιταλία οι κάλπες κλείνουν την Κυριακή στις 23:00.  Σε ό,τι αφορά τη σταυροδοσία για τις ευρωεκλογές, ανακοινώθηκε ότι έχει γίνει προετοιμασία προκειμένου το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τη Singular, να μπορέσουν να παραδώσουν στη ροή των αποτελεσμάτων, τη σταυροδοσία των υποψηφίων ευρωβουλευτών αλλά και οριστικά στοιχεία για τα ελληνικά κόμματα που εκλέγονται στο Ευρωκοινοβούλιο έως τη Δευτέρα το βράδυ.

18:00 Την αυλαία των ευρωεκλογών άνοιξε η Βρετανία και η Ολλανδία, και ακολούθησαν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η Ιρλανδία και η Μάλτα. Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, οι κάλπες των ευρωεκλογών άνοιξαν την Κυριακή και τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένονται περίπου τα μεσάνυχτα. Η τελική και η ακριβής κατανομή των εδρών στο ευρωκοινοβούλιο θα ανακοινωθεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

17:50 Στη Γαλλία, η συμμετοχή είχε ανέλθει στις 12 τοπική ώρα στο 15,70%, περίπου μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη από τις τελευταίες ευρωεκλογές του 2009 που βρισκόταν, την ίδια ώρα, στο 14,81%. Στις 12 το μεσημέρι δεν υπήρχαν ακόμη επίσημα στοιχεία για το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές στη Γερμανία, τη χώρα που εκλέγει τους περισσότερους ευρωβουλευτές (96). Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, αναμένεται αύξηση της συμμετοχής σε σχέση με το 2009, ειδικά στα βόρεια της χώρας. Μικρή αύξηση παρατηρείται και στην Πορτογαλία, που εκλέγει 21 ευρωβουλευτέ, 12,14% από 11,84% που ήταν το 2009.

17:45 Στην Κροατία (11 ευρωβουλευτές), η οποία εντάχθηκε πέρυσι στην ΕΕ, στις 12 (ώρα Ελλάδος), τέσσερις ώρες αφότου άνοιξαν οι κάλπες, είχε ψηφίσει το 7,53% και μέχρι να κλείσουν οι κάλπες η συμμετοχή αναμένεται να φθάσει στο 20,84%.Αντίθετα, στην Τσεχία (21 ευρωβουλευτές) που ψήφισε δύο ημέρες, την Παρασκευή και το Σάββατο, , μόλις το 20% προσήλθε στις κάλπες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου ειδήσεων CTK. Η Μάλτα, όπου κατά παράδοση η συμμετοχή είναι μεγάλη, αυτή τη φορά κατέγραψε ιστορικό χαμηλό, ωστόσο η συμμετοχή πλησίασε το 75%. Στην Πολωνία, ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, που ψήφισε το πρωί της Κυριακής, δήλωσε ότι «αν η συμμετοχή ξεπεράσει το 20% δεν θα είναι δραματικό». Το 2009, η αποχή ξεπέρασε το 70% στις περισσότερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης και κυρίως στη Σλοβακία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Δημοκρατία της Τσεχίας.

Διαβάστε αναλυτικά στο Tvxs.gr:

Τι αλλάζει στις ευρωεκλογές 2014

Οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου