Οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και 7 ηγέτες αφρικανικών κρατών αναζητούν ξανά στη Μάλτα διέξοδο στο προσφυγικό – στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε πρώτη φάση, ΕΕ και οι χώρες της Αφρικής συμφώνησαν σε ένα σχέδιο δράσης για τον περιορισμό των προσφύγων. 

Ads

 

Η ευρω-αφρικανική σύνοδος της Μάλτας είναι ουσιαστικά η πέμπτη σύνοδος κορυφής που συγκαλεί η Ε.Ε. για το θέμα μέσα στους τελευταίους μήνες, οι οιωνοί όμως και αυτή τη φορά δεν δίνουν περιθώρια για υψηλές προσδοκίες. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε προς το παρόν, είναι ότι υποσχόμαστε πολλά και κάνουμε λίγα», αναγνώρισε ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου, ενώ η ίδια η ατζέντα των εργασιών δείχνει και πάλι ότι η Ευρώπη εστιάζει στις πολιτικές και τακτικές της διαχείρισης και ανάσχεσης των προσφυγικών ροών και όχι σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

«Πρέπει να διαπιστώσουμε ότι η προθυμία των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών είναι εξαιρετικά περιορισμένη ώστε να παρεμποδίσει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή να σταματήσει και να αποτρέψει πολέμους», επισημαίνει χαρακτηριστικά στην Deutsche Welle ο γερμανικός ειδικός σε θέματα μετανάστευσης Στέφεν Ανγκερετ.

Ads

Η Αφρική και το Αιγαίο

Η σύνοδος δίνει ιδιαίτερο βάρος στις εξελίξεις στις αφρικανικές χώρες, καθώς είχε οργανωθεί από τις αρχές του καλοκαιριού, μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοικτά της Σικελίας, και είχε ως πρώτο στόχο να εστιάσει το προσφυγικό ρεύμα που προερχόταν από αφρικανικές χώρες.





Η μετατόπιση της κρίσης στο Αιγαίο όμως, τροποποίησε και την ατζέντα και αύριο Πέμπτη, στο επίκεντρο θα βρεθεί το προσφυγικό κύμα από τη Συρία καθώς οι εργασίες θα μετατεθούν σε επίπεδο άτυπης συνόδου κορυφής της Ε.Ε.

Κομβική θέση στην ατζέντα έχουν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για ανάσχεση των προσφυγικών ρευμάτων και επαναπροωθήσεις, με κίνητρο οικονομική βοήθεια στην Αγκυρα και συμφωνία για τη βίζα.


Η σύνοδος θα εξετάσει επίσης την εφαρμογή των αποφάσεων για τη μετεγκατάσταση, τα hot spot σε Ελλάδα και Ιταλία και την «αποτελεσματική ενίσχυση του ελέγχου» των εξωτερικών συνόρων.


 

‘Οπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές που επικαλείται το Reuters, οι «28» θα κινηθούν στην γραμμή «περισσότερη οικονομική βοήθεια για περισσότερη οικονομική συνεργασία – αντί για περικοπή κονδυλίων ως μέσο πίεσης για μέτρα».

Επ’ αυτού, ιδιαίτερη σημασία και για την Ελλάδα αποκτά πλέον η χθεσινή απόφαση του Ecofin που ανοίγει τον δρόμο για σχετική χαλάρωση της λιτότητας και του Συμφώνου Σταθερότητας για τις χώρες που επωμίζονται αυξημένες δημοσιονομικές δαπάνες, λόγω του βάρους του προσφυγικού.

Οι στόχοι της Ελλάδας
 

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Μάλτα με δύο βασικές επιδιώξεις: Να γίνει κατανοητό το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων, ως ζήτημα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της, και όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής όπως η χώρα μας και, επίσης, να υπάρξει μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης.
 

Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα.
 

Οι πληροφορίες, πάντως, και τα μηνύματα από Βρυξέλλες και Βερολίνο δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί για μια ακόμη φορά αντιμέτωπος και με το αίτημα για κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο – ένα αίτημα στο οποίο επιμένει σταθερά ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά απορρίπτει κατηγορηματικά η ελληνική πλευρά.