Η Ευρώπη «δεν έχει τελειώσει» μετά το Brexit, διεμήνυσε σήμερα ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Ρέντσι κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, από το αεροπλανοφόρο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, στα ανοικτά της ιταλικής νήσου Βεντοτένε

Ads

Στο επίκεντρο της συνάντησης των τριών ηγετών θα βρεθούν τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση από την ΕΕ. Η συνάντηση των τριών ηγετών σήμερα στη Μεσόγειο πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για την 16η Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα. Brexit, οικονομία, ανάπτυξη, ασφάλεια, προσφυγικό και νεολαία αποτελουν, όπως υπογράμμισαν, τις προτεραιότητες.

Διαβάστε επίσης: Τι ψάχνουν πάνω σ’ ένα αεροπλανοφόρο Ρέντσι, Μέρκελ και Ολάντ;

«Πολλοί πίστεψαν μετά το Brexit ότι η Ευρώπη τελείωσε. Όχι όμως, αυτό δεν ισχύει. Σεβόμαστε την επιλογή του βρετανικού λαού αλλά θέλουμε να γράψουμε τη δική μας σελίδα για το μέλλον. Και για αυτό η εσωτερική και η εξωτερική ασφάλεια, η μάχη για την κοινή άμυνα, η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών, η καλύτερη ολοκλήρωση των εθνικών βιομηχανιών άμυνας, το σχέδιο για μια ευρωπαϊκή κοινότητα για την άμυνα αποτελούν τις βασικές μας προτεραιότητες», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός από το αεροπλανοφόρο Γκαριμπάλντι, ναυαρχίδα της αποστολής της ΕΕ στη Μεσόγειο, προτού παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας με την Μέρκελ και τον Ολάντ. 

Κατά τη συνάντηση των «τριών» ο Ματέο Ρέντσι αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη επανεκκίνησης της Ευρώπης. «Στην Ευρώπη η λιτότητα προκάλεσε μόνον ζημιές», είχε δηλώσει λίγο πριν τη συνάντηση με τους Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας πως για το μέλλον της Ιταλίας και της Ευρώπης έχει βασική σημασία να δοθεί νέα ώθηση στις επενδύσεις και στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης.

Ads

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη είναι ο κατακερματισμός και η διαίρεση». Η Άγγελα Μέρκελ πρόσθεσε ότι η προσφυγική κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπη η ΕΕ θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών αυτού του δείπνου εργασίας.

«Η συνεργασία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό είναι σωστή, διαφορετικά δεν μπορούμε να κερδίσουμε την αναμέτρηση με τους διακινητές», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Η καγκελάριος αναφέρθηκε και στην ανάγκη συνεργασίας με τα κράτη προέλευσης και διέλευσης μεταναστών «ώστε να μπορέσουν να βοηθηθούν στις χώρες στις οποίες διαμένουν». Σχετικά με την οικονομία δήλωσε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Γιούνκερ» και πως «όλοι επιθυμούν την γενικότερη οικονομική ανάπτυξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Γερμανίδα καγκελάριος μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον Ιταλό πρωθυπουργό επισκέφθηκαν τον τάφο του Αλτιέρο Σπινέλι, του «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης», που βρίσκεται στη νήσο Βεντοτένε. Ο Ματέο Ρέντσι αναφέρεται συχνά στο έργο του Αλτιέρο Σπινέλι που αποτελεί έναν εκ των μεγάλων εμπνευστών του ευρωπαϊκού σχεδίου. Ο αντιφασίστας Αλτιέρο Σπινέλι είχε φυλακιστεί από τον Μπενίτο Μουσολίνι στη Βεντοτένε το 1941, όπου και συνέγραψε το μανιφέστο του «Για μια ελεύθερη και ενωμένη Ευρώπη», το όραμά του για τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».