Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision στάθηκε η αφορμή για να αυξηθεί εκ νέου η ένταση μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας.

Ads

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο υποψήφιος που επελέγη για να εκπροσωπήσει της Βόρεια Μακεδονία στον διαγωνισμό,  Βασίλη Γκαρνάλιεφ, ο οποίος αφού ανακοίνωσε δημοσίως τη βουλγαρική καταγωγή και την ιθαγένειά του, ο Γκαρνάλιεφ έγινε στόχος εκστρατείας ρητορικής μίσους. Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή του κινδυνεύει να τερματιστεί από μια επιτροπή που ιδρύθηκε στο Μακεδονικό Ραδιόφωνο και Τηλεόραση, MRTV.

Από τη μεριά της η Σόφια έσπευσε να εκφράσει τον προβληματισμό της για το γεγονός. Μάλιστα ο Πρεσβευτής της Βόρειας Μακεδονίας στη Σόφια, Βλαντιμίρ Κραστέφσκι, κλήθηκε σε συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας για να ενημερωθεί ότι «η Βουλγαρία αναμένει από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να υπερασπιστεί το δικαίωμα κάθε πολίτη στην ελεύθερη αυτοδιάθεση».

«Ο λόγος για τη συνομιλία είναι οι συχνές εκδηλώσεις ρητορικής μίσους και διακρίσεων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας από αξιωματούχους εναντίον πολιτών της χώρας, που δηλώνουν βουλγαρική ταυτότητα ή ακόμα και συμπάθεια για τη Βουλγαρία και τον λαό της», πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Ads

«Η Βουλγαρία θα συνεχίσει να καταβάλλει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για την προστασία των δικαιωμάτων των βουλγάρων πολιτών και των πολιτών που δηλώνουν βουλγαρική ταυτότητα, οπουδήποτε στον κόσμο», ανέφεραν οι βουλγαρικές αρχές.

Υπενθυμίζεται πως η Σόφια έχει αυξήσει την οξύτητα της ρητορική της προς τα Σκόπια από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, με το νέο τόνο να καθορίζεται από τον αρχηγό του βουλγαρικού εθνικιστικού κόμματος και κυβερνητικού εταίρου του Μπόικο Μπορίσοφ, αναπληρωτή πρωθυπουργού, Κρασίμιρ Καρακατσάνοφ,

Άλλωστε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, η Βουλγαρία φρόντισε να εμποδίσει τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, επικαλούμενη ρητορική μίσους, καθώς και ανεπίλυτες ιστορικές και γλωσσικές διαφορές.