Συναγερμό σήμανε σήμερα η Europol, η οποία με νέα της έκθεση προειδοποιεί ότι το Ισλαμικό Κράτος«προετοιμάζει νέες επιθέσεις στα κράτη-μέλη της ΕΕ και ιδιαίτερα στη Γαλλία».

Ads

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναπτύξει «μία νέα επιχειρησιακή ικανότητα για την πραγματοποίηση νέας εκστρατείας με μεγάλης κλίμακας επιθέσεις» επικεντρωμένες στην Ευρώπη, προειδοποίησε ο διευθυντής της Europol Ρομπ Γουέινραϊτ από το Άμστερνταμ ανακοινώνοντας την σύσταση νέου Ευρωπαϊκού Κέντρου κατά της Τρομοκρατίας.

Νωρίτερα, στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο, στο οποίο το Ισλαμικό Κράτος δείχνει τους 9 άνδρες που συμμετείχαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, στις 13 Νοεμβρίου. «Αυτά είναι τα τελευταία μηνύματα των εννέα λιονταριών του χαλιφάτου που κινητοποιήθηκαν από τα λημέρια τους για να κάνουν μια ολόκληρη χώρα, τη Γαλλία, να γονατίσει», ακούγεται να λέει ένας αφηγητής. Ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι το τελευταίο πλάνο του βίντεο και αναφέρουν πως όποιος σταθεί εμπόδιο στο δρόμο, τους θα γίνει στόχος.

Στο Λονδίνο, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι οι βρετανικές αρχές εξετάζουν το βίντεο.«Εξετάζουμε το τελευταίο αυτό βίντεο προπαγάνδας, μία ακόμη ενέργεια μίας αποκρουστικής τρομοκρατικής οργάνωσης που βρίσκεται σαφώς σε παρακμή και υποχώρηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ads

Στην πρώτη του αντίδραση μετά το βίντεο της ISIS με τους δράστες της 13ης Νοεμβρίου, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε την ίδια στιγμή πως «καμία απειλή δεν θα κάνει τη Γαλλία να διστάσει στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας». Τα πλάνα με τους εννέα τζιχαντιστές «δεν κάνουν τίποτε παραπάνω από το να ακυρώνουν τους δράστες των εγκλημάτων», σημείωσε.