Μια διαφορετική ημέρα ξημέρωσε στην γειτονική Ιταλία μετά το συντριπτικό «όχι» – με 60% – του λαού στην συνταγματική μεταρρύθμιση που πρότεινε ο Ματέο Ρέντσι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός παραιτήθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και η χώρα – μαζί με την ΕΕ – μπαίνουν σε νέες περιπέτειες. 

Ads

Στην Ιταλία δυνάμεις της αντιπολίτευσης ζητούν άμεσα εκλογές. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο μάλιστα ανακοίνωσε ότι από σήμερα ξεκινά την επεξεργασία του προγράμματός του για την διακυβέρνησης της χώρας καθώς και τον καθορισμό της κυβερνητικής του ομάδας. 

Η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά ζητά επίσης άμεσα εκλογές. Εξάλλου ο αρχηγός της Ματέο Σαλβίνι είχε επιδιώξει να γίνει πρόσωπο του «όχι» μαζί με το κόμμα του Γκρίλο. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls ζήτησε οι πολίτες να πάνε αμέσως στην κάλπη «χωρίς κυβερνήσεις τεχνοκρατών». 

Η μπερλουσκονική Forza Italia κρατά αρχικά κλειστά τα χαρτιά της. Δε ζητά εκλογές και ρίχνει το μπαλάκι στον πρόεδρο Ματαρέλα και το Δημοκρατικό Κόμμα λέγοντας πως αυτοί πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την έξοδο από την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά το δημοψήφισμα. 

Ads

Την ίδια ώρα το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι είναι διχασμένο. Η εσωτερική αντιπολίτευση δήλωσε δικαιωμένη από το αποτέλεσμα και ζητά εμμέσως νέα κυβέρνηση χωρίς των Ρέντσι καθώς ακόμη υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Το κόμμα θα συνεδριάσει αύριο. 

Διαβάστε επίσης:

Τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα 

Πλέον τα σενάρια που εμφανίζονται σχετικά με την επόμενη μέρα στην Ιταλία είναι τα εξής, σύμφωνα με τον Guardian:

1. Κυβέρνηση τεχνοκρατών

Θεωρείται τώρα το πιο πιθανό σενάριο. Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έχει τη δυνατότητα να διορίσει έναν επικεφαλής της κυβέρνησης με την υποστήριξη της υπάρχουσας πλειοψηφίας ή μιας νέας διευρυμένης πλειοψηφίας. Ήδη μια σειρά από ονόματα έχουν ριχτεί στο τραπέζι, μεταξύ των οποίων ο νυν υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν και ο ηγέτης της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο. Η μεταβατική αυτή κυβέρνηση θα έχει ως κύρια αρμοδιότητα να περάσει τον προϋπολογισμό του 2017 από τη Βουλή και να τροποποιήσει τον εκλογικό νόμο πριν τις επόμενες εκλογές.

2. Άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές 

Θεωρείται απίθανο. Η πρόσφατη εκλογική μεταρρύθμιση που έγινε στην Ιταλία είχε ακριβώς στόχο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη βουλή των αντιπροσώπων. Το κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο ζητά βέβαια άμεσα εκλογές αλλά τα περισσότερα από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα μάλλον δεν θα συνηγορήσουν ακριβώς για να αποφύγουν μια νίκη του Γκρίλο. 

3. Παραμονή Ρέντσι στην εξουσία

Το απέρριψε ο ίδιος ο Ρέντσι στο διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωσε ότι αποχωρεί αλλά θεωρητικά θα μπορούσε να κερδίσει μια ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή είτε με την υπάρχουσα πλειοψηφία, είτε με μια νέα που θα περιλαμβάνει την Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το σενάριο θεωρείται απίθανο. 

Η ώρα του Ματαρέλα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα είναι υπέρμαχος της πολιτικής σταθερότητας. Εκτιμάται ότι πρώτα απ’ όλα θα εξακριβώσει, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό ένα στέλεχος της κεντροαριστεράς ή ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής. 

Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, αναφέρει η Deutsche Welle, πριν από την προσφυγή στις κάλπες θα πρέπει – ούτως ή άλλως –  να συμφωνηθεί και να ψηφισθεί νέος εκλογικός νόμος, από τη στιγμή που ο σημερινός βασίζεται στην απλή αναλογική για την γερουσία, ενώ σε ό,τι αφορά τη βουλή, προσφέρει σημαντικό μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. 

Kύριος στόχος, βέβαια, είναι να αποφευχθεί και η επικίνδυνη άνοδος του σπρεντ, όπως και να προστατευθούν οι ιταλικές τράπεζες που συνεχίζουν να χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση, αρχίζοντας από την Monte dei Paschi di Siena.  Σε γενικές γραμμές οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται στο κόκκινο κάτι που ανησυχεί ιδιαιτέρως ΕΕ και ευρωζώνη.