Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την υπόθεση Σκριπάλ που έχει φέρει αντιμέτωπες Βρετανία και Ρωσία ή καλύτερα Δύση και Ρωσία κι έχει οδηγήσει στο μεγαλύτερο κύμα απελάσεων Ρώσων διπλωματών μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλες οι χώρες με τις σκληρές κυρώσεις εναντίον των Ρώσων. Οι χώρες που επέλεξαν να μην απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες είναι Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σλοβενία. 

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες εκείνες που κρατούν μια στάση διστακτική αναμένοντας τις τελικές αποδείξεις για την υπόθεση Σκριπάλ. Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα η Ελλάδα, που συνεχάρη τον πρόεδρο Πούτιν για την επανεκλογή του, είχε συνταχθεί απρόθυμα στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και το 2014. Επιπλέον, επιφυλακτική στάση τηρεί η Κύπρος που χαρακτηρίζεται ως «χώρα υποδοχής και επενδύσεων για τα ρωσικά κεφάλαια» και η Αυστρία που είναι μεταξύ των χωρών που επιθυμούν να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία. 

Την ίδια στιγμή το Politico, σημειώνει ότι ακόμη και το Μαυροβούνιο που είναι το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ απέλασε Ρώσο διπλωμάτη, ενώ χώρες που δεν προχώρησαν σε αυτό το βήμα, όπως το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Σλοβακία και η Πορτογαλία ανακαλούν τους πρέσβεις τους από τη Μόσχα για διαβουλεύσεις. «Αυτό αφήνει την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Αυστρία και μερικά άλλα μέλη της Ε.Ε. στην ομάδα των αυτοαποκαλούμενων γεφυροποιών, μαζί με τον Τζούλιαν Ασάνζ», τονίζει το δημοσίευμα. 

Στο μεταξύ, η Μόσχα συνεχίζει να ζητά ανεξάρτητη έρευνα και αποδείξεις για να υποστηριχθεί η κατηγορία «χρήσης χημικού όπλου σε ξένο έδαφος», που διατυπώθηκε κατά του Κρεμλίνου, υπόθεση για την οποία ο ρωσικός τύπος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον. Όπως γράφει η συντηρητική ιστοσελίδα Vzgliad: «Η υπόθεση Σκριπάλ αποκαλύπτει τις λιγότερο ή περισσότερο αντιρωσικές θέσεις των Ευρωπαίων ηγετών». «Ωστόσο, οι χώρες που αρνήθηκαν να παίξουν το παιχνίδι αυτό, θα αντισταθούν μακροπρόθεσμα στις πιέσεις των ΗΠΑ και του ΗΒ;», διερωτάται στο σχετικό δημοσίευμα. Όπως σημειώνει δε, το ρωσικό περιοδικό Expert, η Ουάσιγκτον ακολούθησε το παράδειγμα του Λονδίνου, απελαύνοντας τους τριπλάσιους διπλωμάτες, 60 έναντι 23 της Βρετανίας. 

Ads

Στη Γερμανία οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επικρίνουν την κυβέρνηση που συντάχθηκε με τις ΗΠΑ και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και προχώρησαν σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών Ράινερ Μπρέουλ, απαντά ότι η Ρωσία δεν έκανε καμία προσπάθεια να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τους Βρετανούς για την υπόθεση και υπεραμύνεται των αντιποίνων εναντίον της Μόσχας. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι «οι έρευνες που έχουν ήδη σημειωθεί στη Μεγάλη Βρετανία είναι πολύ υψηλών προδιαγραφών και ότι η απόφαση των κρατών μελών της Ε.Ε. ελήφθη ύστερα από εντατικές ευρωπαϊκές επαφές και εντατικές εξηγήσεις από τη βρετανική κυβέρνηση».

Την ίδια στιγμή, η Αυστρία δέχεται επικρίσεις από ορισμένα τμήματα της Ε.Ε. διότι ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να προβεί σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών λόγω της ουδετερότητάς της. Η κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς, υποστηρίζει ότι η Αυστρία συμβάλει στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ Ανατολής και Δύσης και θέλει να κρατήσει «ανοιχτούς τους διαύλους» με τη Μόσχα. Η θέση αυτή «είναι ελάχιστα συμβατή με την Ε.Ε και υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να είσαι τμήμα της Δύσης και στο να είσαι γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ σε ανάρτησή του στο twitter. O Άρτις Πάμπρικς, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας και νυν ευρωβουλευτής, χαρακτήρισε την απόφαση της Αυστρίας «κακόγουστο αστείο».

Η Μόσχα που αρνείται σθεναρά την όποια εμπλοκή στην υπόθεση Σκριπάλ διαμηνύει ότι θα απαντήσει οπωσδήποτε στις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών αλλά θα το πράξει την κατάλληλη χρονική στιγμή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο Πεσκόφ σημειώνει δε, ότι η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι αντίστοιχη των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ρωσία υποτίμησε την διεθνή απάντηση στην επίθεση. 

Νέα στοιχεία για την επίθεση στον Σκριπάλ 

Στο μεταξύ, νέα στοιχεία έρχονται στο φως αναφορικά με την επίθεση με τοξικό αέριο στον Ρώσο πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ. Όπως μεταδίδει το Euronews και σύμφωνα με την βρετανική αστυνομία, ο Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια ήρθαν σε επαφή με την νευροτοξική ουσία Νόβιτσοκ στην είσοδο του σπιτιού τους. Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι βρέθηκαν ίχνη της θανατηφόρας ουσίας και σε άλλα κοντινά σημεία, αλλά οι αξιωματικοί επικεντρώνουν την έρευνά τους γύρω από το σπίτι. Ο κίνδυνος για τους πολίτες παραμένει μικρός, όπως προσθέτει η αστυνομία. Η σχετική έρευνα έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες και πιο σύνθετες που έχει επιχειρήσει ποτέ η βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία, και αναμένεται να διαρκέσει πολλούς μήνες, καταλήγουν οι αρχές.