Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, στο αυτοβιογραφικό βιβλίο «Stress Test» αποκαλύπτει πως υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ ζήτησαν το 2011 από τις ΗΠΑ να στηρίξουν σχέδιο για την πτώση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ads

Ήταν η περίοδος που ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απειλούσε Γαλλία και Γερμανία με έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ. Σύμφωνα με τον Γκάιτνερ τότε είχε ζητηθεί από τις ΗΠΑ «να μην υποστηρίξουν την παροχή δανείων στην Ιταλία από μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι».

Οι συζητήσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της Συνόδου της G-20 το 2011. «Πληροφορήσαμε αμέσως τον πρόεδρο Ομπάμα. Παρ’ όλο, όμως, που θα ήταν χρήσιμη μια πιο ικανή ηγεσία στην Ευρώπη, δεν μπορούσαμε να πάρουμε μέρος σε μια τέτοια μηχανορραφία», φέρεται να λέει στο βιβλίο του ο Γκάιτνερ, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχες πληροφορίες είχε αποκαλύψει και ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Σμάγκι σε βιβλίο του με τίτλο «Πεθαίνοντας από τη Λιτότητα» αναφέρει πως ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας το 2011 είχε απειλήσει την Άνγκελα Μέρκελ αλλά και τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί με έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ. Η απειλή αυτή, όπως αναφέρεται στο βιβλίο, ήταν και ο λόγος που αποχώρησε τελικά από τη θέση του πρωθυπουργού.

Ads

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραιτήθηκε από πρωθυπουργός στις 12 Νοεμβρίου του 2011, ενώ τα spread των ιταλικών ομολόγων είχαν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Την πρωθυπουργία ανέλαβε ο Μάριο Μόντι. Ο εκπρόσωπος του «Φόρτσα Ιτάλια» του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά τις αποκαλύψεις του Γκάιτνερ ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής καθώς «επιβεβαιώνεται πως σχεδιάστηκε ένα ευρωπαϊκό πραξικόπημα για την ανατροπή του Μπερλουσκόνι».