Με τον φερετζέ της ευρωομάδας και εκμεταλλευόμενοι την προσκόλληση στο γράμμα του νόμου των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές, παρέα με έναν ομοϊδεάτη τους από το «αδελφάκι» νεοναζιστικό γερμανικό NPD, έχουν καταφέρει να εξασφαλίζουν χρήματα για συνέδρια ακροδεξιών και άλλες σχετικές γιορτές μισαλλοδοξίας.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαρίας Ψαρρά στο Έθνος, περισσότερα από 400.000 ευρώ έχουν εγκριθεί για την ευρωομάδα των ακροδεξιών κομμάτων για το 2017. Παρόλο που η εξέταση χρηματοδότησης της «Συμμαχίας για την Ειρήνη και την Ελευθερία» (APF – Alliance for Peace and Freedom), όπως λέγεται, βρίσκεται σε εξέλιξη, μέχρι σήμερα η αρμόδια Επιτροπή της Ευρωβουλής (AFCO) δεν έχει καταλήξει στην τελική της πρόταση, που θα τεθεί στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί. 

Αποτέλεσμα, το APF εξακολουθεί να χρηματοδοτείται – έστω και με το 40% του ποσού – για φιέστες και συναντήσεις ακροδεξιών ανά την Ευρώπη. Μια σειρά από γραφειοκρατικούς λόγους, κωλυσιεργία και αδιαφορία έχουν οδηγήσει τη διαδικασία σε τέλμα. 

Υστερα από μια ακρόαση – παρωδία στα μέσα Φεβρουαρίου, όπου ο εκπρόσωπος του ακροδεξιού ευρωμορφώματος απλώς έκανε «βόλτα» παρουσιάζοντας χωρίς κανέναν αντίλογο από τους παρόντες ευρωβουλευτές το πόσο δημοκρατικό είναι το APF, τώρα το βάρος πέφτει στην «επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων», που αναμένεται να συσταθεί το προσεχές διάστημα, από εκπροσώπους των τριών οργάνων της ΕΕ και ειδικούς στο θέμα. 

Ads

Πριν από δύο εβδομάδες, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, απέστειλε στον πρόεδρο του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, επιστολή στην οποία επισύναψε το αποκαλυπτικό βίντεο με τους ύμνους στη ναζιστική Γερμανία από τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Στο χαρακτηριστικό οπτικό υλικό φαίνονται τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές της Η. Κασιδιάρης, Η. Παναγιώταρος, Γ. Γερμενής να επιδίδονται σε ρητορική μίσους, αποτίνοντας φόρο τιμής στα ναζιστικά εγκλήματα, χαιρετώντας φασιστικά και τραγουδώντας ύμνους των SS υπό τη σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό. Στο ίδιο βίντεο καταγράφεται και ο αναπληρωτής Πρόεδρος του APF Αρτέμης Ματθαιόπουλος!

Πιέσεις

Στην επιστολή του, ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης, επισήμανε την εμπλοκή της ναζιστικής οργάνωσης σε βιαιοπραγίες εναντίον πολιτών, εγκλήματα όπως του αντιφασίστα καλλιτέχνη Παύλου Φύσσα, για την οποία ο αρχηγός της ΧΑ έχει αναλάβει και δημοσίως την πολιτική ευθύνη, και αναρωτιόταν πώς είναι δυνατόν «τη στιγμή που το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει παγώσει τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής, η οργάνωση να αναζητά εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω του APF».

Εκτοτε, οι πιέσεις στον πρόεδρο Ταγιάνι να προωθήσει την επιστολή στην AFCO είναι έντονες, κυρίως από Ιταλούς ευρωβουλευτές που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από το «αβγό του φιδιού» στο εσωτερικό της χώρας τους. Αλγεινή εντύπωση πάντως προκαλεί η αδιαφορία της πλειοψηφίας των Ελλήνων ευρωβουλευτών που αν και τα κόμματά τους έχουν ψηφίσει στην Ελλάδα τη διακοπή της χρηματοδότησης της ΧΑ – ανέχονται την έμμεση χρηματοδότησή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Το θέμα είναι πολιτικό και όχι νομικό. Οι Ευρωβουλευτές δεν είναι δικαστές. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με ό,τι χαζομάρα λέει κανείς. Αλλά πιστεύω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πρέπει να χρηματοδοτεί κόμματα που έχουν τέτοιες χαζές απόψεις ή που προκαλούν βία», είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ευρωβουλευτής βόρειας χώρας που παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση.

Τα επαρκή στοιχεία

«Δεν είχαμε επαρκή στοιχεία για τη Χρυσή Αυγή. Τώρα έχουμε έρθει σε επαφή με τα κράτη-μέλη προκειμένου να λάβουμε όλες τις απαραίτητες αποδείξεις ότι το APF δεν ταιριάζει με τις αξίες και τα ήθη της ΕΕ. Πιστεύω ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί τους επόμενους 3 μήνες, με αναστολή χρηματοδότησης», δήλωσε άλλος ευρωβουλευτής από μεσογειακή χώρα.

Το 2016, τα στοιχεία του αντιφασιστικού σουηδικού περιοδικού EXPO είχαν αποκαλύψει ότι τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρωβουλής είχαν λάβει χρηματοδότηση ύψους 600.000 ευρώ. Στην έρευνά του, το περιοδικό ΕΧPO, ιδρυτής του οποίου υπήρξε ο πρόωρα χαμένος αντιφασίστας συγγραφέας του «Κοριτσιού με το τατουάζ» Στιγκ Λάρσον, είχε αποκαλύψει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο του 2016 επιχορήγησε με 350.000 ευρώ το APF, ενώ επιπλέον 180.000 ευρώ είχαν δοθεί για το ίδρυμα Europa Terra Nostra του APF. 

Παρότι στο APF συμμετέχουν πολλά κόμματα, τέσσερις μόνο είναι οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές του: οι τρεις χρυσαυγίτες και ένας εκλεγμένος του NPD. Πρόεδρος του APF είναι ο Ιταλός φασίστας, επικεφαλής της Forza Nuova, Ρομπέρτο Φιόρε, και αντιπρόεδροι (αναπλ. πρόεδρος κατ’ ακρίβεια) ο υπόδικος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος και ο εκδιωχθείς πρόεδρος του φασιστικού Βρετανικού Εθνικού Κόμματος, Νικ Γκρίφιν.

Μετά τον σάλο που είχε προκληθεί, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε την αναστολή της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων που δεν σέβονται τις βασικές αξίες και αρχές της ΕΕ. Επίσης, υπήρξε απόφαση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επιβάλει μέτρα άμβλυνσης του κινδύνου για τέσσερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του APF για ένα ποσοστό προχρηματοδότησης ύψους 33% για το οποίο χρειάζεται πλέον εγγύηση.

Επιπλέον, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είχε γράψει στον πρώην πρόεδρο του Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, καθώς και σε ηγέτες κοινοβουλευτικών ομάδων, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να παρέχεται καμία υποστήριξη από την ΕΕ σε «ακραία, επιθετικά, ακροδεξιά κόμματα». Ακολούθησε συλλογή υπογραφών κατά του APF από τις πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με εισήγηση του τότε προέδρου, οι πολιτικές ομάδες του ΕΚ συνέλεξαν 280 υπογραφές με το αίτημα να υπάρξει διαδικασία λογιστικού ελέγχου για τη χρηματοδότηση του ΑPF, σύμφωνα με τον άρθρο 225 του κανονισμού.

Τρομερές καθυστερήσεις

Οι υπηρεσίες γνωμοδότησαν ότι ο αριθμός των υπογραφών -που είναι πολύ περισσότερες από τις 188 που απαιτούνται και προέρχονται από παραπάνω από τρία κόμματα του ΕΚ- είναι επαρκής, σύμφωνα με τις διατάξεις. Για τον λόγο αυτόν τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων των πολιτικών ομάδων συμφώνησαν ομόφωνα να ξεκινήσει η διαδικασία του κανονισμού 225, προκειμένου να ελέγξει τη χρηματοδότηση της Alliance of Peace and Freedom και των ιδρυμάτων της. Το ΕΚ ανέθεσε στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων (AFCO) να ανοίξει τον φάκελο για το θέμα και να ενημερώσει σχετικά το Κοινοβούλιο.

Ωστόσο η Επιτροπή έχει καθυστερήσει δραματικά. Σχεδόν έναν χρόνο μετά και απόφαση δεν έχει προκύψει. Το κενό εκμεταλλεύτηκε η Χρυσή Αυγή και οι ομοϊδεάτες της για να πετύχουν τη χρηματοδότησή τους με 600.000 ευρώ μόνο για το 2016. Κομμάτι αυτών των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί για τη διοργάνωση συνάντησης ναζιστικών/φασιστικών κομμάτων στη Στοκχόλμη τον Μάη του 2016, με οργανωτή το «ίδρυμα» του APF, Europa Terra Nostra (Ευρώπη Δική μας Γη), ενώ, σύμφωνα με το περιοδικό EXPO, συνολικά 2,3 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν τα έτη 2014-2016 σε κόμματα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, παρά τις υποσχέσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για «να μην επιδοτούνται αντιδημοκρατικά κόμματα».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚ

«Υπονόμευση της προστασίας των εμπορικών συμφερόντων»

Στα μέσα Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε η πρώτη ακρόαση του εκπροσώπου της ακροδεξιάς ευρωομάδας στην AFCO, όπου η υποκρισία ξεχείλισε. Ο εκπρόσωπος του APF ήταν μελιστάλαχτος και προσεκτικός στα λόγια του και οι ευρωβουλευτές – που είχαν προφανώς πάει στην ακρόαση απροετοίμαστοι και «αδιάβαστοι» – δεν κατάφεραν να τον «στριμώξουν», επικαλούμενοι έλλειψη αποδείξεων για δράση που αντίκειται στα δημοκρατικά ιδεώδη της ΕΕ!

Το αίτημα

Σε επίσημο αίτημα του «Εθνους της Κυριακής» προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να λάβει γνώση του περιεχομένου των στοιχείων που επέτρεψαν τη χρηματοδότηση του APF, η απάντηση ήταν εξόχως τυπική. «Σύμφωνα με το άρθρο 4 (2) του Κανονισμού Νο 1049/2001 (σ.σ. που αφορά τη δημόσια πρόσβαση σε έγγραφα του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Κομισιόν), το αίτημα για πρόσβαση σε κάποιο έγγραφο δεν γίνεται αποδεκτό, όταν η δημοσιοποίησή του υπονομεύει την προστασία των εμπορικών συμφερόντων (commercial interest) ενός φυσικού ή νομικού προσώπου. Οταν καταθέτουν αίτηση για χρηματοδότηση από το ΕΚ, τα πολιτικά κόμματα καταθέτουν ευαίσθητες πληροφορίες για την οικονομική και χρηματοπιστωτική τους κατάσταση».

Με άλλα λόγια, το ΕΚ αντιμετωπίζει το ακροδεξιό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα ως… εταιρεία που έχει εμπορικά συμφέροντα, τα οποία θα θιγούν σε περίπτωση δημοσιοποίησης των στοιχείων! Μένοντας απολύτως προσκολλημένοι στο γράμμα του νόμου, οι αρμόδιοι προστατεύουν «ευαίσθητες πληροφορίες» των οικονομικών της υπόδικης Χρυσής Αυγής, της οποίας η ιεραρχία έχει φωτογραφηθεί να χαιρετά ναζιστικά, να τραγουδάει τον ύμνο του Χίτλερ και που πολλά μέλη της έχουν ήδη καταδικαστεί για επιθέσεις σε βάρος μεταναστών.

Tο APF

To ακροδεξιό ευρωμόρφωμα ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2015, αλλά ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2014. Πρόκειται για ένα κόμμα βαθύτατα ευρωσκεπτικιστικό, το οποίο δεν κρύβει τη συμπάθειά του στους συντηρητικούς κύκλους της Ρωσίας, με εκπροσώπους των οποίων διατηρεί επαφή, καθώς επίσης και με κύκλους της συριακής κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Ασαντ. Αγαστές σχέσεις διατηρεί επίσης με τον πρώην ηγέτη του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, Ζαν Μαρί Λεπέν, – η… έχουσα υιοθετήσει μετριοπαθές προφίλ Μαρίν Λεπέν έχει κόψει επαφή.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗ ΧΑ

Τα μέλη του APF έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στη Χρυσή Αυγή για τη δίωξή της, καθώς και για τις δολοφονίες των Γιώργου Φουντούλη και Μανώλη Καπελώνη στο Νέο Ηράκλειο. Αλλωστε, τα πορτρέτα των δολοφονημένων χρυσαυγιτών κυριαρχούν στην είσοδο των γραφείων τους στις Βρυξέλλες που βρίσκονται πολύ κοντά στο ΕΚ.

Πηγή: Έθνος