H Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να εξαιρεθεί από τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, αλλά θα πάει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για να επιβάλει τα δικά της μέτρα, εάν η Ουάσιγκτον προχωρήσει, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ.

Ads

Ερωτηθείσα σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, αν είναι έτοιμη να αντιδράσει, εφόσον οι δασμοί επιβληθούν και στις χώρες της ΕΕ, η Μάλμστρομ απάντησε ότι είναι έτοιμη να πάει στον ΠΟΕ, που έχει τον ρόλο διαιτητή για το διεθνές εμπόριο, για την επιβολή εντός 90 ημερών μέτρων που θα διασφαλίζουν την ΕΕ.

«Ήμασταν πολύ ξεκάθαροι ότι (η απόφαση των ΗΠΑ) δεν συμμορφώνεται με τον ΠΟΕ, επομένως θα πάμε στον ΠΟΕ, πιθανόν με κάποιους άλλους φίλους. Θα πρέπει να προστατεύσουμε τη βιομηχανία μας με εξισορροπητικά μέτρα, μέτρα που θα μας διασφαλίζουν», σημείωσε.

«Η Ευρώπη δεν αποτελεί ασφαλώς απειλή για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ, επομένως αναμένουμε να εξαιρεθούμε», τόνισε η Επίτροπος σε δημοσιογράφους πριν από το συνέδριο.

Ads

Ευρωπαϊκές βιομηχανικές οργανώσεις κάλεσαν τη Μάλμστρομ να αντιδράσει, αν επιβληθούν δασμοί στην ΕΕ, τονίζοντας ότι αυτοί θα πλήξουν βαριά τους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου.

«Η απώλεια εξαγωγών στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με μία αναμενόμενη πολύ μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στην ΕΕ, θα μπορούσε να κοστίσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία χάλυβα της ΕΕ και τους σχετικούς τομείς», δήλωσε ο ‘Αξελ Έγκερτ, επικεφαλής της ένωσης χάλυβα EUROFER.

H ένωση παραγωγών αλουμινίου European Aluminum ζήτησε μία «άμεση» εφαρμογή των μέτρων, αν χρειαστεί. Η Μάλμστρομ θα έχει μία προγραμματισμένη από πριν συνάντηση με τον Εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το Εμπόριο, Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ, αύριο στις Βρυξέλλες και δήλωσε ότι θα επιδιώξει περισσότερη σαφήνεια για το αν οι δασμοί θα αφορούν και την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ