Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να τερματίσει τη ναυτική διάσταση της αποστολής Επιχείρηση Σοφία, η οποία είχε σκοπό την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στη Μεσόγειο, εξαιτίας των διαφωνιών των χωρών – μελών της, δήλωσαν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές. Στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής θα συνεχίσει να προσφέρεται αεροπορική υποστήριξη, ενώ άλλη μια διάσταση του προγράμματος, η εκπαίδευση της ακτοφυλακής της Λιβύης, θα συνεχιστεί επίσης.

Ads

Εάν τα κράτη-μέλη της ΕΕ διαφωνούν με την απόφαση να τερματιστεί η συγκεκριμένη διάσταση της αποστολής, έχουν προθεσμία ως σήμερα το απόγευμα να υποβάλουν ένσταση. Σε διαφορετική περίπτωση, η απόφαση θα ισχύσει σε έξι μήνες. Η Επιχείρηση Σοφία παρατάθηκε τον Δεκέμβριο για τρεις μήνες, ως την 31η Μαρτίου, μια προσωρινή λύση, αφού τα κράτη μέλη δεν δέχθηκαν να κάνουν πιο μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας εφαρμόζει ολοένα σκληρότερη πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα και εναντιώθηκε στην ανανέωση της εντολής αυτής της επιχείρησης, εκτός εάν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη προθυμοποιούνταν να υποδέχονται περισσότερους μετανάστες. Αλλά την ίδια στιγμή, άλλες χώρες της ΕΕ αρνούνται να υποδεχθούν μετανάστες βάσει των ποσοστώσεων ανακατανομής που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.