Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν σήμερα, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο επιλογές για τη χορήγηση περαιτέρω υποστήριξης στην Ουκρανία.

Ads

Στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, θα τεθεί η πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ να αποδεσμευθεί ποσό 500 εκατομυρίων ευρώ για την προμήθεια όπλων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στις ουκρανικές δυνάμεις.

Ακόμη, θα συζητηθούν πιθανές περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ήδη, έχει αποφασιστεί να απαγορευθούν οι εισαγωγές ρωσικού άνθρακα στην ΕΕ.

Την Παρασκευή ο Μπορέλ επισκέφθηκε το Κίεβο μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και διαβεβαίωσε την ουκρανική κυβέρνηση για την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ.

Ads

Ο Μπορέλ κατέστησε σαφές ότι θεωρεί πως είναι ανάγκη να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, ειδικά στο ρωσικό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο μελετών Bruegel, καθημερινά στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να καταναλώνεται ρωσικό πετρέλαιο αξίας περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανάμεσα στα άλλα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν το σημερινό συμβούλιο των ΥΠΕΞ είναι η κατάσταση στο Μαλί, στη Λιβύη και στην Υεμένη.

Επιπλέον, θα συζητηθεί η πρωτοβουλία Παγκόσμια Πύλη, η οποία είχε ανακοινωθεί το 2021 και έχει σκοπό να προωθήσει την επιρροή της ΕΕ σε διεθνές επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ