Τη λύπη της ΕΕ για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, εξέφρασε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ads

Η συμφωνία είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και όλου του κόσμου, τόνισε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. 

«Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να ενεργήσει σύμφωνα με τα συμφέροντα για την ασφάλειά της και να προστατεύσει τις επενδύσεις της. Θα τηρήσουμε τη συμφωνία», τόνισε η Μογκερίνι, συμπληρώνοντας ότι έχει αποτέλεσμα και διαβεβαιώνοντας ότι η Τεχεράνη δεν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη από την σημερινή ανακοίνωση των νέων κυρώσεων», πρόσθεσε η Μογκερίνι και τόνισε ότι «μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, θα διατηρήσουμε αυτή τη πυρηνική συμφωνία». 

Ads

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η στάση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράν και το διεθνές εμπόριο θα «συναντήσει μια ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση».

Έπειτα από την ανακοίνωση Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, ο Τουσκ δήλωσε ότι και οι 28 ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ θα συζητήσουν και τα δύο θέματα όταν συναντηθούν στην Σόφια την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη.