Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αποδεχθεί την άσκηση «βέτο» από μέρους της Ρωσίας στις σχέσεις της με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, μετά την άρνηση της Ουκρανίας να υπογράψει συμφωνία εμπορικής σύνδεσης με την Ε.Ε. κατόπιν πιέσεων που δέχθηκε από την Μόσχα. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την άσκηση του βέτο μιας άλλης χώρας στην βούλησή μας για προσέγγιση με τα συγκεκριμένα κράτη», δήλωσε ο Μπαρόζο, σε συνέντευξη Τύπου και προσέθεσε ότι «ο καιρός της περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας έχει παρέλθει στην Ευρώπη».

Ads

Κατά την διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ σημείωσε ότι «ορισμένες ενέργειες της Ρωσίας απέναντι στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες είναι ασύμβατες με τον τρόπο που τα πράγματα πρέπει να γίνονται στην Ευρώπη». Διαβεβαιώνοντας ότι η συμφωνία που η Ουκρανία αρνήθηκε να υπογράψει στο Βίλνιους εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι, κάλεσε επίσης το Κίεβο να παραμερίσει τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες του και τις έξωθεν πιέσεις. «Έχει έρθει η ώρα του θάρρους και των αποφάσεων», σημείωσε ο Ρόμπεϊ, προσθέτοντας ότι «δεν θα πρέπει να παραιτούμαστε λόγω εξωτερικών πιέσεων, ακόμη και από την Ρωσία».

Υπενθυμίζεται ότι η στροφή προς την Μόσχα που έκανε η κυβέρνηση της Ουκρανίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις στο εσωτερικό της χώρας. 

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα το πρωί, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνίες σύνδεσης με τη Γεωργία και τη Μολδαβία. Οι συμφωνίες σύνδεσης και ελεύθερων συναλλαγών με την Τιφλίδα και το Τσισινάου μονογράφηκαν, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος των διαπραγματεύσεων μέχρι την οριστική υπογραφή τους, που αναμένεται μέσα στους προσεχείς μήνες.

Ads

«Το status quo δεν άλλαξε. Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν είναι έτοιμος να προχωρήσει περισσότερο στην ολοκλήρωση στην Ε.Ε.», δήλωσε η Πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η οποία φιλοξένησε στο Βίλνιους τη σύνοδο κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στην οποία συμμετέχουν οι 28 χώρες της Ε.Ε. και έξι πρώην δημοκρατίες της σοβιετικής ένωσης. Η Πρόεδρος της Λιθουανίας κατηγόρησε τους Oυκρανούς ηγέτες, με πρώτο τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ότι επέλεξαν «μία οδό που δεν οδηγεί πουθενά».