Η ΕΕ έχει ερωτήματα, ανησυχία για τα φορολογικά σχέδια των ΗΠΑ. Η ΕΕ δεν αμφισβητεί ότι οι ΗΠΑ έχουν δικαίωμα να μεταρρυθμίσουν το φορολογικό τους σύστημα, ωστόσο το ζήτημα είναι αν η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση θα έχει επιπτώσεις στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φορολογικής απάτης, δήλωσε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ads

H EE έχει ερωτήματα σχετικά με το αν η φορολογική μεταρρύθμιση είναι συμβατή με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, σημείωσε. Άλλο ζήτημα είναι αν το γιγαντιαίο έλλειμμα και το βάρος του χρέους έχουν επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και την ΕΕ, πρόσθεσε. Σχετικά με το bitcoin, δήλωσε ότι η ΕΕ δεν το θεωρεί νόμισμα.

Αναφερόμενος στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων, που έχει καταρτίσει η ΕΕ, είπε ότι έχει συνέπειες στη φήμη των κρατών. Τόνισε δε ότι οι χώρες που συμπεριλαμβάνονται στη μαύρη λίστα πρέπει να δεσμευτούν για να τεθούν εκτός λίστας. Η ΕΕ δεν θα ανεχθεί επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό και φοροαποφυγή, επεσήμανε ο Πιέρ Μοσκοβισί.