«Ούγγροι, ο κόσμος είναι ένας πολύ επικίνδυνος τόπος, μια απαγορευμένη περιοχή!»: το μήνυμα ακούγεται από μεγάφωνα στους δρόμους της Βουδαπέστης. Ο απειλητικός τόνος της φωνής  προκαλεί σύγχυση στους περαστικούς που αναρωτιούνται εάν πρέπει να γελάσουν ή να ανησυχήσουν.

Ads

Μπροστά σε δύσπιστα βλέμματα, ο ηθοποιός Τιμπόρ Μπόντοκς, ντυμένος με φολκλορική εθνική φορεσιά παραμένει σοβαρός και συνεχίζει να φωνάζει από το μεγάφωνο που βρίσκεται στην οροφή του αυτοκινήτου του.

Το ολιγόλεπτο βίντεο έχει εκατοντάδες  χιλιάδες θεατές στο Ιντερνετ, όπως και τα περισσότερα βίντεο του επικεφαλής του νέου κύματος των ούγγρων κωμικών που καυτηριάζουν την πολιτική ζωή που ενσαρκώνει ο μονολιθικός Βίκτορ Ορμπάν, πρωθυπουργός από το 2010.

Επειτα από οκτώ χρόνια στην εξουσία του υπερσυντηρητικού κόμματος Fidesz, δύο συνεχόμενες πρωθυπουργικές θητείες για τον Βίκτορ Ορμπάν και μία σχεδόν σίγουρη επανεκλογή μετά τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Απριλίου, η Ουγγαρία είναι «ώριμη για την παρωδία», λέει γελαστά ο 35χρονος ψιλόλιγνος Τιμπόρ Μπόντοκς.

Ads

Το σκετς με το μεγάφωνο είναι μία διακωμώδηση μίας από τις πολλές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της Βουδαπέστης κατά της μετανάστευσης: το 2016, η κυβέρνηση είχε διανείμει μπροσούρες που προειδοποιούσαν τον πληθυσμό για τρομοκράτες «μεταμφιεσμένους» σε μετανάστες και για την ύπαρξη πάνω από 900 «εκτός νόμου ζωνών» που κατοικούνται από ξένο πληθυσμό ανά την Ευρώπη.