«Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον» ετοιμάζονται να διακηρύξουν οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρώμη την ερχόμενη εβδομάδα, σε μια συνάντηση για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της διακήρυξης της Ρώμης.

Ads

Σε ένα προσχέδιο ανακοίνωσης μιάμισης σελίδας που τιτλοφορείται «Η Διακήρυξη της Ρώμης» και έχει στην κατοχή του το Reuters, γίνεται προσπάθεια να χαραχθεί ο οδικός χάρτης για την πορεία της Ε.Ε. μετά το Brexit.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την Ε.Ε. ισχυρότερη και πιο ανθεκτική, μέσω ακόμα μεγαλύτερης ενότητας και αλληλεγγύης μεταξύ μας. Η ενότητα αποτελεί μια αναγκαιότητα και μια ελεύθερη επιλογή μας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Ως ξεχωριστές μονάδες θα περιθωριοποιηθούμε από τις παγκόσμιες δυναμικές. Το να μείνουμε ενωμένοι είναι η καλύτερη ευκαιρία μας για να τις επηρεάσουμε και να υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες και συμφέροντα» τονίζεται.

Ads

Το προσχέδιο, με ημερομηνία 16 Μαρτίου, θα συζητηθεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την ερχόμενη εβδομάδα και μπορεί να υποστεί αλλαγές προτού εγκριθεί.

«Στα επόμενα 10 χρόνια θέλουμε μια Ένωση που θα είναι ασφαλής και προστατευμένη, ευημερούσα και βιώσιμη, με μια ενισχυμένη κοινωνική διάσταση και με την βούληση και την ικανότητα να παίξει ρόλο κλειδί σε ένα παγκόσμιο κόσμο» επισημαίνει.

Το προσχέδιο περιλαμβάνει δεσμεύσεις για πιο στενή αμυντική συνεργασία μεταξύ των κρατών της Ε.Ε., αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης και πιο ισχυρά εξωτερικά σύνορα.

Η έκφραση που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείτο πιο συχνά στα αγγλικά, «multi speed», έχει γίνει, στο προσχέδιο διακήρυξης που έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο, «different paces» (διαφορετικοί βηματισμοί).

«Θα ενεργούμε από κοινού όταν αυτό είναι δυνατό, με διαφορετικούς βηματισμούς και ένταση, αν είναι απαραίτητο, όπως το έχουμε κάνει στο παρελθόν στο πλαίσιο των συνθηκών, αφήνοντας την πόρτα ανοικτή σε εκείνους που θέλουν να συμμετάσχουν αργότερα», αναφέρει το κείμενο.

«Η Ένωσή μας είναι ενιαία και αδιαίρετη», αναφέρεται αμέσως μετά.

Η τελευταία φράση του προσχεδίου διακήρυξης είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη που αναφερόταν στη διακήρυξη του Βερολίνου για τα 50 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης: «Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον».
Η διακήρυξη αυτή, που εγκρίθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα των 27 -τότε η Βρετανία ήταν ακόμη μέλος αλλά όχι και η Κροατία, που έγινε μέλος το 2013-, η διακήρυξη αυτή είχε σκοπό τότε την επανεκκίνηση της Ευρώπης μετά τη θεσμική κρίση που προκλήθηκε από την απόρριψη της συνταγματικής συνθήκης το 2005 από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς.