Αδρά θα πληρώσει η Δανία προκειμένου να αποκτήσει τα Panama Papers που αφορούν Δανούς πολίτες οι οποίοι φοροδιαφεύγουν. Στόχος φυσικά η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ads

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό για τη φορολογία, Κάρστεν Λόριτζεν, μια ανώνυμη πηγή ήρθε σε επικοινωνία μαζί του. Εκείνος αφού διαπίστωσε ότι η πηγή είναι αξιόπιστη προχώρησε σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά αυτών των πληροφοριών. 

Εφόσον η Δανία πληρώσει θα αποκτήσει πρόσβαση στα έγγραφα που διέρρευσαν από την Mossack Fonseca – δηλαδή τα λεγόμενα Panama Papers – που αφορούν σε 500 – 600 Δανούς πολίτες που έχουν πράγματι αποφύγει να πληρώσουν φόρους. 

Εφόσον η εξαγορά των Panama Papers γίνει, η Δανία θα είναι η πρώτη χώρα που κάνει κάτι τέτοιο. 

Ads

«Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για χρήσιμες πληροφορίες. Το χρωστάμε σε όλους τους Δανούς φορολογούμενους που πληρώνουν πιστά τους φόρους τους» δήλωσε ο Λόριτζεν, ο οποίος παραδέχτηκε ότι αρχικά ήταν «πολύ επιφυλακτικός» αλλά τελικά «το υλικό περιέχει έγκυρες πληροφορίες που αφορούν αρκετές εκατοντάδες φορολογούμενους στη Δανία». 

Ο υπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει το ακριβές ποσό που έχει συμφωνηθεί για την αγορά των Panama Papers, αλλά είπε ότι είναι από ένα έως εννέα εκατομμύρια κορώνες.