Βέρα, ρολόι, κινητό και μετρητά έως 3.000 δανέζικες κορώνες επιτρέπεται να κρατήσουν οι αιτούντες άσυλο στην Δανία. Ό,τι άλλο επιπλέον φέρουν μαζί τους θα κατάσχεται υπέρ του κράτους. 

Ads

Την αποκάλυψη κάνει σύμφωνα με τη Deutche Welle, η δανέζικη εφημερίδα POLITIKEN και αφορά το πακέτο 34 περιοριστικών μέτρων στην πολιτική ασύλου, που κατατέθηκε αυτές τις μέρες στη δανική βουλή. 

Οι προτεινόμενοι από την συντηρητική κυβέρνηση του Λαρς Λουκ Ράσμουσεν – σε συνεργασία με τους σοσιαλδημοκράτες – νέοι αυτοί κανόνες «κινούνται στα όρια του επιτρεπτού των διεθνών ρυθμίσεων για το πολιτικό άσυλο», ομολογεί η αρμόδια υπουργός Ίγκερ Στόγμπεργκ. 

Το πακέτο που συμφωνήθηκε και κατατέθηκε στη δανική βουλή αυτές τις μέρες ουσιαστικά σημαίνει ότι οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να  καλύπτουν οι ίδιοι μεγάλο μέρος των εξόδων διατροφής και στέγασής τους, όσο θα διαρκεί η εξέταση της αίτησης τους. 

Ads

Εκτός αυτού δυσχεραίνει η επανένωση των οικογενειών προσφύγων ενώ περικόπτονται και τα επιδόματα. «Δεν είναι λογικό να πληρώνουν οι Δανοί για αιτούντες άσυλο που φέρουν μαζί τους μια περιουσία» σχολίαζε ο εκπρόσωπος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος για ζητήματα μετανάστευσης Νάσερ Καντέρ, μετανάστης και ο ίδιος.

«Όταν στη βουλή της Κοπεγχάγης προτείνεται να δικαιούται η αστυνομία να ψάχνει τις τσάντες των αιτούντων άσυλο για να κατάσχει χρήματα ή ό,τι άλλο βρίσκει που μπορεί να πουληθεί για τα έξοδα της φιλοξενίας, με εξαίρεση τις βέρες, των ρολογιών, του κινητού και 3.000 κορωνών, είναι σαν να ηχεί εκκωφαντικά η ηχώ της ιστορίας» γράφει ο Σουηδός Ούλοφ Όκερλουντ στην εφημερίδα Syndsvenskan. 

Και το 1938, γράφει, οι Εβραίοι υποχρεώνονταν να καταθέτουν αναφορά για τα υπάρχοντά τους με εξαίρεση του οικιακού εξοπλισμού. Ο τίτλος του δημοσιεύματος στην Syndsvenskan είναι: «Όταν η Δανία προτίθεται να ληστεύει τους πρόσφυγες, ύψωσε την φωνή σου».

Ακολουθούν οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες

Οι πάλαι ποτέ γνωστές ως φιλόξενες χώρες της ευημερίας και της πρόνοιας, οι σκανδιναβικές χώρες, συναγωνίζονται σήμερα αναφορικά με το πιο σκληρό πλαίσιο πολιτικής ασύλου. 

Στη Νορβηγία είναι νωπό ακόμα το τραύμα από τις μαζικές εκτελέσεις του ακροδεξιού Μπρέϊβικ. Και όμως: αυτές τις μέρες απελαύνουν τον μικρότερο αδερφό ενός από τα θύματά του, με το αιτιολογικό ότι οι γονείς είχαν δηλώσει πριν από δεκαετίες ως τόπο καταγωγής τη Σομαλία αντί του Τζιμπουτί που ήταν το σωστό. 

Ούτε η Σουηδία συνιστά πια εξαίρεση. Οι όροι υποδοχής χειροτερεύουν και εκτός από την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα, θα διενεργούνται στο εξής και εσωτερικοί στα μέσα μαζικής μεταφοράς από αστυνομικούς προς εξακρίβωση στοιχείων ταυτότητας, με στόχο την αναχαίτιση του προσφυγικού ρεύματος.

Φέτος έως τον Σεπτέμβριο είχαν ζητήσει άσυλο στην Σουηδία 73. 000 άνθρωποι, στη Δανία μόνον 9.600. Ωστόσο η νέα συντηρητική κυβέρνηση στην Κοπεγχάγη ανέλαβε την πρωτοβουλία δριμύτατου περιορισμού των όρων για την παροχή ασύλου μια μόλις εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της το καλοκαίρι.