Σάλος ξέσπασε στην Βρετανία από το σχόλιο που ανήρτησε στο twitter, Βρετανή κυβερνητική βουλευτής και στο οποίο ισχυρίζεται ότι νικήτρια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ήταν η… «Βρετανική Αυτοκρατορία». 

Ads

Η Χέδερ Γουίλερ που ανήκει στην κυβερνητική ομάδα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, γιόρτασε την επιτυχία της βρετανικής ολυμπιακής ομάδας στο twitter γράφοντας: «Αυτό είναι που εγώ αποκαλώ νίκη. Μπράβο στην ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας κι όλους τους φίλους της Κοινοπολιτείας. Και τώρα για τις εμπορικές συμφωνίες…». 

Το σχόλιο αυτό μπορεί να είχε περάσει και απαρατήρητο αν δεν συνοδευόταν από μια φωτογραφία που προκάλεσε οργή. Η φωτογραφία απεικονίζει τον παγκόσμιο χάρτη με τονισμένες τις πρώην βρετανικές αποικίες. Πάνω από το χάρτη υπάρχει ένας «εναλλακτικός» πίνακας μεταλλίων που γράφει: 

Βρετανική Αυτοκρατορία: 396
ΕΕ μετά το Brexit: 258
Υπόλοιπος κόσμος: 320

Ads

Η φωτογραφία φέρει μάλιστα την λεζάντα: «Η αυτοκρατορία πάει για το χρυσό». 

Η πολιτική σχολιάστρια Μαρίνα Χάιντ συνέκρινε αυτό το tweet με τις ιστορικές γκάφες του Μπόρις Τζόνσον λέγοντας ότι η Γουίλερ «ανακοίνωσε τον εαυτό της ως υπουργό Εξωτερικών εν αναμονή». Πράγματι τα αρνητικά σχόλια έπεσαν βροχή και στο twitter ξεσηκώθηκε θύελλα. 

Ο Μπεν Γκράμπχαμ έγραψε: «Με δεδομένο ότι η ‘Ημέρα της Αυτοκρατορίας’ έγινε ‘Ημέρα της Κοινοπολιτείας’ το 1958, η χρήση της λέξης αυτοκρατορία στο πλαίσιο αυτό είναι εσφαλμένη. Και προβλητική». 

Η Κρις Τέισι έγραψε: «Δεν έχετε καμιά αυτοκρατορία πια. Και σύντομα δεν θα έχετε ούτε και Μεγάλη Βρετανία. Μπράβο». 

Ένα άλλο tweet αναφέρει: «Είναι πολύ προσβλητικό να αναφέρεστε σ’ αυτή την αποκαλούμενη ‘αυτοκρατορία’. Ίσως πρέπει να εξετάσουμε τις πτυχές της δολοφονίας και της κλοπής εκατομμυρίων ανθρώπων. 

Κι ένα ακόμη: «Τι προσβλητικό, αναίσθητο και αδαές σχόλιο. Δεν υπάρχει Αυτοκρατορία. Κι όταν υπήρξε συμπεριφερθήκαμε απαράδεκτα. Ντροπή!»