Εντός της ημέρας η Βουλή της Σκωτίας θα αποφανθεί επί της πρότασης της πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον για ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της χώρας.

Ads

Η πρωθυπουργός αναμένεται να κερδίσει την ψηφοφορία παρά τις αντιδράσεις του Λονδίνου κι έτσι η χώρα θα μπει για δεύτερη φορά στη διαδικασία του δημοψηφίσματος για τον χωρισμό της από τη Βρετανία. 

Η Στέρτζον επέμεινε ότι το μέλλον της Σκωτίας θα πρέπει να αποφασιστεί από τους πολίτες που ζουν εκεί και όχι «να μας επιβληθεί». Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία της Σκωτίας είχε ταχθεί κατά του Brexit. 

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας επιθυμεί τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος το φθινόπωρο του επόμενου χρόνου ή την άνοιξη του 2019. Το Λονδίνο υποστηρίζει ότι θα το εμποδίσει μέχρι να ολοκληρωθεί το Brexit. 

Ads

«Δεν το θεωρώ σωστό ούτε δίκαιο. Το μέλλον της Σκωτίας δεν θα πρέπει να μας επιβάλλεται, θα πρέπει να είναι επιλογή του λαού της Σκωτίας. Η απόπειρα του Λονδίνου να μπλοκάρει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος κινδυνεύει να υπονομεύσει τη δημοκρατική διαδικασία», δήλωσε η Στέρτζον. 

Η ίδια είπε ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει διατυπώσει μια σειρά από συμβιβαστικές προτάσεις με στόχο την προστασία της Σκωτίας από τις «επιπτώσεις» του Brexit. «Αν κάποια από αυτές τις προτάσεις είχε γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα κάναμε σήμερα αυτή τη συζήτηση». 

Ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) της Στέρτζον έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των Πρασίνων της Σκωτίας που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης γεγονός που θα του χαρίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να επικρατήσει επί των αντιπολιτευόμενων Συντηρητικών, Εργατικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Ωστόσο παρά την ευρεία στήριξη για ένα δεύτερο δημοψήφισμα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Στέρτζον πιθανόν να χάσει. Στο πρώτο δημοψήφισμα το 55% των Σκωτσέζων είχε απορρίψει την ανεξαρτητοποίηση. Το κυβερνών κόμμα υποστηρίζει ότι τώρα θα κερδίσει λόγο της απόφασης για το Brexit.