Οι αυστριακές αρχές ανακοίνωσαν πως το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ θα γκρεμιστεί υπ’ ευθύνη της κυβέρνησης της Αυστρίας για την αποφυγή της μετατροπής του σε χώρο συγκέντρωσης και «λατρείας» των νεοναζί.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το νομοσχέδιο, που ακόμη δεν έχει κατατεθεί στο αυστριακό κοινοβούλιο, έχει την υποστήριξη τόσο των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (Σοσιαλδημοκρατικού και Λαϊκού κόμματος) όσο και των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Έτσι η έγκριση για κατεδάφιση του κτιρίου αναμένεται περισσότερο ως μια τυπική διαδικασία.

«Το σπίτι του Χίτλερ θα γκρεμιστεί. Τα θεμέλια μπορούν να παραμείνουν, ωστόσο νέο κτήριο θα χτιστεί στο σημείο. Θα χρησιμοποιηθεί είτε για φιλανθρωπικούς σκοπούς είτε από τις τοπικές αρχές», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σομπότκα στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse. «Μια ριζική αναμόρφωση είναι αναγκαία ώστε να χαθεί κάθε συμβολισμός του κτιρίου», πρόσθεσε.

Το μεγάλο κίτρινο σπίτι είναι άδειο από το 2011, όταν η κυβέρνηση άρχισε νομική διαμάχη με την ιδιοκτήτρια και κάτοικο της περιοχής Γκερλίντε Πόμερ. Ένα ακόμη σπίτι, στο Λέοντινγκ, όπου ο Χίτλερ έζησε ως έφηβος, χρησιμοποιείται σήμερα ως χώρος αποθήκευσης φέρετρων για το κοιμητήριο της πόλης. Εκεί ο τάφος των γονέων του Χίτλερ αποτελούσε ένα ακόμη σημείο αναφοράς για τους νεοναζί, ωστόσο η πλάκα αφαιρέθηκε το περασμένο έτος ύστερα από αίτηση ενός απογόνου.

Ads

Επίσης σε ένα σχολείο στο οποίο φοίτησε ο Χίτλερ στο Φισλχαμ, κοντά στο Μπραουνάου, έχει τοποθετηθεί μια επιγραφή για την καταδίκη των εγκλημάτων των ναζί, ενώ στο καταφύγιο του Χίτλερ στο Βερολίνο, στο οποίο αυτοκτόνησε τον Απρίλιο του 1945,  έχει κατασκευαστεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 ένα συγκρότημα διαμερισμάτων. Συμβολικά τα διαμερίσματα έχουν θέα στο μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.