Η Αυστρία απαγόρευσε τη χρήση πέπλων κάλυψης ολόκληρου του προσώπου, όπως η μπούρκα και η νικάμπ σε δημόσιο χώρο.

Ads

Η απαγόρευση ισχύει επίσης για κασκόλ, μάσκες και μακιγιάζ κλόουν που καλύπτουν το πρόσωπο, προκειμένου να αποφευχθεί η διάκριση κατά του μουσουλμανικού κώδικα ενδυμασίας.

Οι περιορισμοί αποσκοπούν στη «διασφάλιση της συνοχής των πολιτών σε μια ανοιχτή κοινωνία» αναφέρει η κυβέρνηση και διαμηνύει ότι «η αποδοχή και ο σεβασμός των αυστριακών αξιών αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχή συμβίωση του Αυστριακού πληθυσμού και των ανθρώπων από τρίτες χώρες που ζουν στην Αυστρία».

Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο μέχρι και 150 ευρώ.

Ads

Τα μέτρα ισχύουν επίσης και για τους επισκέπτες. Στους συνοριακούς ελέγχους οι επισκέπτες ενημερώνονται ότι πρέπει να απομακρύνουν την μπούρκα ή οποιοδήποτε κάλυμμα από το πρόσωπο. Αν δεν το κάνουν εκεί, στο αεροδρόμιο, δεν θα τους επιτρέπεται να μπαίνουν σε αυστριακό έδαφος και θα αναγκάζονται να επιστρέψουν.

Η απαγόρευση έχει προκαλέσει αντιδράσεις και εκτός μουσουλμανικής κοινότητας στην Αυστρία.

Εκατοντάδες διαδήλωσαν στην Βιέννη κατά του μέτρου.

Η νομοθεσία εισήχθη από την κυβέρνηση του Κρίστιαν Κερν.

Χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου νόμου, μια γυναίκα στην πόλη Ζελ αμ Σε, αναγκάστηκε να αφαιρέσει το πέπλο της, μετά από εντολή των αστυνομικών, παρόλο που η ίδια αρνήθηκε αρχικά να υπακούσει στον νόμο.

image

Αντίστοιχες απαγορεύσεις έχουν ήδη επιβάλλει από το 2011 η Γαλλία και το Βέλγιο, ενώ σχετικό σχέδιο νόμου συζητείται στην Ολλανδία.

image

image

Η Ισπανία και η Ιταλία έχουν επιβάλλει μερική απαγόρευση.