Συνεχίζουν να ανασύρουν πτώματα οι Ιταλοί δύτες από το ναυαγισμένο πλοιάριο με τους Αφρικανούς μετανάστες που έπιασε φωτιά και βυθίστηκε την περασμένη Πέμπτη στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα στη Σικελία. Οι εικόνες που αντικρίζουν στο εσωτερικό του κουφαριού συγκλονίζουν ακόμη και τους πιο έμπειρους. Ο επίσημος απολογισμό των νεκρών να φτάνει τους 232. Την Τετάρτη φτάνει στο νησί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, την ανεπάρκεια της ΕΕ στην αντιμετώπιση του ζητήματος φέρνει η Ιταλία στην ευρωπαϊκή υπουργική σύνοδο στο Λουξεμβούργο.

Ads

 
Όλα τα πτώματα γύρω από το βυθισμένο πλοιάριο έχουν ανασυρθεί στην επιφάνεια. Τώρα οι προσπάθειες των αρχών, εστιάζονται στο ίδιο το κουφάρι από όπου ανασύρθηκαν άλλα 38 πτώματα, με αποτέλεσμα ο επίσημος απολογισμός του ναυαγίου να πλέον στους 232 νεκρούς.
 
Οι δύτες διέλυσαν «ένα τείχος από σώματα» δήλωσε αξιωματούχους του λιμενικού, προσθέτοντας ότι τα πτώματα ήταν τόσο τυλιγμένα το ένα με τον άλλο που ήταν πολύ δύσκολο να ξεμπλεχτούν και να ανασυρθούν.
 
Οι επιχειρήσεις που σταμάτησαν χθες το βράδυ, ξεκίνησαν εκ νέου σήμερα το πρωί και σύμφωνα με τους αρμόδιους, τώρα ξεκινά το πιο δύσκολο στάδιο, καθώς η πρόσβαση στο εσωτερικό του κουφαριού δυσχεραίνεται από τα δεκάδες αντικείμενα.
 
«Στρώματα, κουβέρτες, σκαλιά. Ο,τιδήποτε επιπλέει. Φανταστείτε να βάζετε ένα ολόκληρο σπίτι σε φυγοκεντρωτή και να βλέπετε όλα όσα στροβιλίζονται. Αυτό συνέβη» λέει ο αξιωματικός του ναυτικού, Πάολο Τρούκο, εξηγώντας ότι οι δύτες πρέπει να μετακινούν πολλά αντικείμενα για να προχωρήσουν στο εσωτερικό του κουφαριού.
 
«Ορισμένα πτώματα τα βρήκαμε με τα χέρια τους τεντωμένα. Προσπαθούμε να μη δίνουμε σημασία σε αυτά, αλλιώς το έργο μας γίνεται πολύ δύσκολο» λέει ο δύτης του αστυνομικού σώματος, Ρικάρντο Νόμπιλε. «Μπορούμε να δούμε τα μαλλιά μιας γυναίκας να επιπλέουν μέσα από ένα φινιστρίνι, αλλά δεν καταφέραμε να την πλησιάσουμε ακόμη».
 
Το πλοιάριο μετέφερε πάνω από 500 άτομα κυρίως από την Ερυθραία και την Σομαλία και τώρα βρίσκεται σε βάθος 47 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.
 
Το θέμα στη Σύνοδο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ
 
Η τραγωδία της Λαμπεντούζα φέρνει τη νομοθεσία περί ασύλου στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνόδου των υπουργών Εσωτερικών των 28 χωρών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο που θα ξεκινήσει μετά το μεσημέρι. Ωστόσο, ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι μια τροποποίηση των ευρωπαϊκών κανόνων που διέπουν το άσυλο στην ΕΕ δεν φαίνεται πιθανή, κυρίως λόγω της ανόδου της επιρροής των λαϊκιστικών κομμάτων.
 
Η Ιταλία έχει θέσει στην ημερήσια διάταξη ευρωπαϊκής υπουργικής συνόδου στο Λουξεμβούργο την Τρίτη το θέμα, την ώρα που η ΕΕ εμφανίζεται απρόθυμη να τροποποιήσει την μεταναστευτική της πολιτική εξαιτίας της περιπλοκότητας του εκρηκτικού θέματος εκρηκτικού ενόψει των ευρωεκλογών της άνοιξης του 2014.
 
Οι ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να ταχθούν υπέρ της καταστολής των δικτύων που οργανώνουν την παράνομη μετανάστευση και της ενίσχυσης των δυνάμεων της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαχείρισης της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η Frontex δεν διαθέτει ίδιους πόρους για τη λειτουργία της, είναι εξαρτημένη από την καλή θέληση των χωρών μελών της ΕΕ και ο προϋπολογισμός της έχει περικοπεί για τα επόμενα επτά χρόνια.
 
«Η Λαμπεντούζα είναι εφιάλτης» δήλωσε η Βίβιαν Ρέντινγκ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, θέτοντας το ερώτημα αν αυτή η τραγωδία «θα αφυπνίσει τους Ευρωπαίους και θα επιτρέψει ή όχι την αλλαγή της νομοθεσίας περί ασύλου». Οι δηλώσεις της αντανακλούν την αντίσταση που επιδεικνύουν οι βόρειες χώρες της Ευρώπης στην επίδειξη περισσότερης αλληλεγγύης προς τις χώρες της νότιας Ευρώπης που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μετανάστευσης.
 
Οι χώρες της νότιας Ευρώπης, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, ζητούν τη λειτουργία ενός συστήματος κατανομής στη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, τη στιγμή που ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, του 2003, προβλέπει ότι οι υποψήφιοι για τη χορήγηση ασύλου καταθέτουν την αίτησή τους στη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη.