Οι Κασσάνδρες των δημοσκοπήσεων φαίνεται τελικά να επιβεβαιώθηκαν. Πρωτιά του ακροδεξιού κι ευρωσκεπτικιστικού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν δειχνουν τα exit polls μετά το κλείσιμο της κάλπης για τις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας. Η Μαρίν Λεπέν φαίνεται να κερδίζει τις 6 από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Ads

Το Εθνικό Μέτωπο έρχεται πρώτο σε τουλάχιστον 6 από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας κατά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, όπου καταγράφει ποσοστό ρεκόρ που κυμαίνεται από 27,2% έως και 30,8%, σύμφωνα με τα exit polls.

Το Εθνικό Μέτωπο κερδίζει μάλιστα τρεις περιφέρειες – κλειδιά, στις οποίες ηγούνται τα σημαντικότερα στελέχη του. Στον βορρά, την περιφέρεια του Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία όπου υποψήφια είναι η πρόεδρός του Μαρίν Λεπέν, στην νοτιο-ανατολική Γαλλία την περιφέρεια Προβηγκία-‘Αλπεις-Κυανή Ακτή όπου επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι η ανηψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν και στην ανατολική Γαλλία την περιφέρεια Αλσατία-Καμπανία-Αρδέννες-Λορένη, όπου του ψηφοδελτίου ηγείται ο υπεύθυνος της στρατηγικής του κόμματος, Φλοριάν Φιλιππό.

Τα exit polls δίνουν δεύτερους του Ρεπουμπλικάνους του Νικολά Σαρκοζί με ποσοστό περίπου 27%, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ φαίνεται να λαμβάνει ποσοστό 22,7%.

Ads

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των exit polls, ο Νικόλα Σαρκοζί είπε  ότι δεν θα λάβουν απάντηση για τους φόβους και τις ανησυχίες τους ψηφίζοντας το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την αριστερά, προκειμένου να ανακοπέι η άνοδος της Λεπέν.

Οι επαναληπτικές εκλογές για τα δύο πρώτα κόμματα σε κάθε περιφέρεια θα διεξαχθούν στις 13 Δεκεμβρίου.

Το σοκ που προκάλεσαν οι επιθέσεις στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo τον περασμένο Ιανουάριο αλλά και στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας τον περασμένο μήνα, φαίνεται να έχει εγείρει το αντι-ισλαμικό και ξενοφοβικό αίσθημα των Γάλλων, γεγονός που επιβεβαιώνει η κλίση προς τα ακροδεξιά, με οδηγό την Μαρίν Λεπέν.