Πονοκέφαλο συνεχίζουν να προκαλούν στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα διάφορα λόμπι καθώς εκτός από το Κατάρ και το Μαρόκο, το Αιζερμπαιτζάν, η Ρωσία αλλά και διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν διεισδύσει ποικιλοτρόπως στην διαμόρφωση των πολιτικών της ΕΕ, εξ ου και η συγκρότηση ειδικών εξεταστικών επιτροπών.

Ads

Οι δαπάνες των Λόμπι

Ειδικά αναφορικά με σκάνδαλο που έχει συνταράξει το ΕΚ, δεν είναι καταρχήν τυχαίο, όπως εκτιμούν πηγές του Κοινοβουλίου, ότι η αεροπορική εταιρία του Κατάρ, φέρεται, σύμφωνα με υπολογισμούς, να επένδυσε μεταξύ Απριλίου 2020 και Μαρτίου 2021 και ένα χρόνο πριν από την διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022, περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ σε λόμπι σε επίπεδο ΕΕ, καθιστώντας την ως πρώτη παγκοσμίως σε δαπάνες που διοχετεύτηκαν σε δραστηριότητες τέτοιου είδους στην ΕΕ. Η εταιρεία σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ξόδεψε, ωστόσο μεταξύ Απριλίου 2014 και Απριλίου 2021 μόλις 75.000 ευρώ γαι ανάλογες δραστηριότητες.

Στη δεύτερη θέση των ομάδων συμφερόντων που ξόδεψαν συστηματικά πολλά χρήματα σε λόμπι βρίσκονται, η Bayer και η Apple με ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 6,5 εκατ. ευρώ και ακολούθησαν οι Meta, Google, Shell, Exxon Mobil, BASF, οι οποίες όμως ανευρίσκονται στο Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ.

Ads

Διάτρητο το Μητρώο Διαφάνειας

Περιέργως, όπως επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής PEGA του ΕΚ κ. Γερεον Λεναερς που μίλησε στο ertnews.gr, τόσο η αεροπορική εταιρεία του Κατάρ αλλά ούτε και το ίδιο το κράτος του Κατάρ δεν βρίσκονται στο ευρετήριο του Μητρώου Διαφάνειας της ΕΕ ως εγγεγραμμένοι ομάδα ή εταιρεία συμφερόντων λόμπι. To ίδιο συμβαίνει και με την ΜΚΟ του Παντσέρι Fight Ιmpunity. Ίσως έτσι εξηγούνται και τα δωρεάν ταξίδια στο Κατάρ όπως προέκυψε τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, οι κυβερνήσεις και οι πρεσβείες πρέπει να δηλώνονται ως ομάδες ακόμη και όταν προσλαμβάνουν επαγγελματίες λομπίστες. Το γεγονός ότι το Κατάρ δεν εμφανίζεται καθόλου στο μητρώο της ΕΕ, ενώ αναφέρεται σε ανάλογα μητρώα κρατών μελών της ΕΕ, είναι κατά πολλούς απίστευτο, αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτήματα για την δραστηριοποίηση αυτής της ομάδας συμφερόντων σε όλους τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Tο γεγονός αυτό, το οποίο προφανώς είναι ένα πολλά που μένουν αθέατα, καταδεικνύει την τεράστια αδυναμία που υπάρχει στην εφαρμογή των κανόνων που έχουν θεσπιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίοι έχουν σκοπό να βοηθήσουν στην πρόληψη της διαφθοράς και τον έλεγχο της δραστηριότητας των λόμπι.

Πηγή: ΕΡΤ