Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει γλιτώσει δισεκατομμύρια ευρώ σε πληρωμές τόκων λόγω των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ads

Η εφημερίδα επικαλείται έγγραφο με το οποίο το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει το Κόμμα των Πρασίνων ότι την περίοδο 2008 με 2015 πλήρωσε 122 δισ. ευρώ λιγότερους τόκους από ότι είχε προγραμματίσει.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 και το 2015 ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατάφερε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της Γερμανίας για πρώτη φορά από το 1969.

«Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με τα χαμηλά του επιτόκια έχει κάνει περισσότερα για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» δήλωσε εκπρόσωπος των Πρασίνων που ειδικεύεται σε θέματα για τον προϋπολογισμό.

Ads

Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, η Γερμανία συνεχίζει και το 2016 να καταγράφει δημοσιονομικό πλεόνασμα παρά τις αυξημένες δαπάνες για την προσφυγική κρίση. Στο πρώτο μισό του έτους, τα έσοδα ξεπέρασαν τις δαπάνες κατά 18,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Την Τρίτη η Κάτω Βουλή της Γερμανίας θα ξεκινήσει συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του 2017. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει βάλει στην άκρη 20,1 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους της Γερμανίας. 

Η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι το 2008 το υπουργείο Οικονομικών κατέβαλε 40,2 δισ. ευρώ για πληρωμές τόκων.