Χωρίς συμφωνία για την πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων έληξε η διήμερη σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών, μετά από το κάθετο «όχι» της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Ads

Η πρόβλεψη για πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης, παρ’ ότι υπήρχε στο προσχέδιο απόφασης, δεν μπήκε τελικά στα συμπεράσματα της συνόδου κατ΄απαίτηση της Γερμανίας – γεγονός, που προκάλεσε και την οξεία αντιπαράθεση της Ανγκελα Μέρκελ με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Αντί αυτής της πρόβλεψης, που αναφερόταν στην «σταδιακή εισαγωγή ενός σχεδίου ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων», στα συμπεράσματα τη συνόδου εντάχθηκε μια γενική αναφορά για την προώθηση της τραπεζικής ένωσης: «Οι εργασίες πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα όσον αφορά την τραπεζική ένωση, για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το αρχικό σχέδιο της τραπεζικής ένωσης, και κατόπιν πρότασης της Κομισιόν, περιλάμβανε και τη δημιουργία ενός ενιαίου πανευρωπαϊκού σχήματος εγγύησης καταθέσεων εως 100.000 ευρώ. Η Γερμανία, ωστόσο, αντιτάχθηκε έντονα σ’ αυτή την προοπτική επικαλούμενη την πάγια θέση της κατά της αμοιβαιοποίησης χρεών και εγγυήσεων στην Ευρώπη.

Ads

«Πρέπει να μειωθούν τα ρίσκα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συνδέονται με τις κυβερνήσεις,. Μια αμοιβαιοποίηση της ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Για αυτό τον λόγο πιστεύουμε ότι είναι λάθος και την απορρίπτουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά στη σύνοδο η Άγκελα Μέρκελ.

«Η Γερμανία είναι αντίθετη αλλά οι υπόλοιποι είναι κατηγορηματικά υπέρ, κυρίως η Ιταλία και η Γαλλία», είπε αξιωματούχους της Ε.Ε. στο Reuters προσθέτοντας: «Στην Σύνοδο η Άγκελα Μέρκελ υποστήριξε πως δεν είχε συνειδητοποιήσει πως το σχέδιο εγγύησης καταθέσεων ήταν μέρος της τραπεζικής ένωσης. Όλοι οι υπόλοιποι αντέταξαν πως αυτό ήταν προφανές».