«Οι καιροί κατά τους οποίους μπορούσαμε να υπολογίζουμε στις ΗΠΑ για την προστασία μας έχουν παρέλθει. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει στα χέρια της την τύχη της», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του βραβείου του Καρλομάγνου στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο Άαχεν.

Ads

Η Καγκελάριος έχει επαναλαβεί και στο παρελθόν, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία, την ανάγκη η Ευρώπη να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο χωρίς τις ΗΠΑ. Ωστόσο όσο περνάει ο καιρός και με βάση τις επιλογές του αμερικανού προέδρου σε διεθνή ζητήματα όμως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και οι απειλές γοα αμερικανικές κυρώσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες που συνεργάζονται με την Τεχεράνη, η διατάραξη των ισορροπιών στη Μέση Ανατολή, το ελεύθερο εμπόριο και η επιβολή δασμών, αλλά και η εν γένει επιθετικότητα του Τραμπ καθιστούν αυτή την επιλογή περισσότερο επιτακτική.

Το μήνυμα εστάλη και με την ενιαία στάση που κράτησαν οι ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα του Ιράν απορρίπτοντας την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και τα μηνύματα από τη Γαλλία. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ σημείωσε πως οι νέες κυρώσεις που θα επιβάλλει ο Τραμπ στο Ιράν θα έχουν συνέπειες για τις ξένες και τις γαλλικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα, υπογραμμίζοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό οι ΗΠΑ να παριστάνουν τον χωροφύλακα της παγκόσμιας οικονομίας».