Σπάνια στην διεθνή και τη βρετανική ιστορία ηγέτης έχει πέσει τόσο έξω, καλύτερα πέφτει μέσα στη παγίδα που πήγε να στήσει. Η Τερέζα Μέι προκήρυξε πρόωρες εκλογές για να συντρίψει το Εργατικό Κόμμα, ελπίζοντας συγχρόνως να αυξήσει την απόλυτη πλειοψηφία που ήδη διέθετε στο Κοινοβούλιο. Απέτυχε παταγωδώς και στα δύο: το Εργατικό Κόμμα του Κόρμπιν βγαίνει κερδισμένο σε έδρες και η ίδια χάνει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ads

Πρόκειται για το θανάσιμο λάθος να παίρνεις κατά γράμμα τις δημοσκοπήσεις, που 2 μήνες πριν προέβλεπαν την πλήρη επικράτηση της. Χάρις σε μία ιδιαίτερα επιτυχημένη εκστρατεία και προτείνοντας ένα πρόγραμμα που ξαναγύριζε το Εργατικό Κόμμα στις ρίζες του, μετά τη καταστροφική δεξιά στροφή του Τόνι Μπλερ  ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατάφερε να επανασυσπειρώσει ένα μεγάλο μέρος του παραδοσιακού εκλογικού σώματος των Εργατικών και να κερδίσει την πλειοψηφία των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων.

Το αποτέλεσμα τον καθιστά αδιαφιλονίκητο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, όπου αμφισβητείτο ανοικτά, ήδη από την στιγμή της εκλογής του τον Σεπτέμβριο το 2015, τόσο από τους απερχόμενους βουλευτές των Εργατικών όσο και από το μπλαιρικό κατεστημένο.

Η Τερέζα Μέι πέφτει θύμα της αλαζονείας της, προτείνοντας μια νεοφιλελεύθερη πλατφόρμα που θα ζήλευε και η Μάργκαρετ Θάτσερ.  Έφτασε στο σημείο να προτείνει ακόμη ένα είδος κατάσχεσης των σπιτιών των ασθενών που πρέπει να έχουν θεραπεία στο σπίτι, σαν να μην πλήρωναν όλη τους τη ζωή τις ασφαλιστικές εισφορές που τους αναλογούσαν. Οι Συντηρητικοί κερδίζουν τη σχετική πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά η προσωπική της αποτυχία είναι παταγώδης και η αμφισβήτηση της θα ξεκινήσει από την επόμενη μέρα.  Ήδη ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζωρτζ Όσμπορν έκανε λόγο  για «ολοκληρωτικά καταστροφικό» αποτέλεσμα για το κόμμα του και την Βρετανίδα πρωθυπουργό. Ακόμη κι αν μείνει στη θέση της πρωθυπουργού, μοιάζει αδύνατο να ηγηθεί των Συντηρητικών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ads

Το αποτέλεσμα των εκλογών πρόκειται όμως να επηρεάσει τόσο τις διαπραγματεύσεις και το περιεχόμενο του brexit όσο και τη πολιτική σταθερότητα της Μεγάλης Βρετανίας. Η Μέι ονειρευόταν μια ενισχυμένη πλειοψηφία τόσο για να ενισχύσει τη προσωπική της εξουσία όσο όμως και να προχωρήσει σε μια σκληρή εκδοχή του brexit. Αντίθετα οι Εργατικοί προσανατολίζονται σε μια soft εκδοχή του brexit, με διατήρηση της κοινής αγοράς και της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, όπως επίσης και τη υπό όρους διατήρηση της δυνατότητας διακίνησης προσώπων ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και τις χώρες της ΕΕ. Από την στιγμή που η Μέι δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, το βάρος των υπόλοιπων κομμάτων μεγαλώνει και στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, τα προσωρινά αποτελέσματα των exit polls οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι αδύνατος ο σχηματισμός μιας σταθερής κυβέρνησης. Το πιθανότερο σενάριο δείχνει να είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, βασικά με κορμό το Συντηρητικό Κόμμα,  που και δυσκολίες θα έχει να διεξάγει διαπραγματεύσεις αλλά και να κυβερνήσει μια χώρα σε κρίσιμη, μεταβατική περίοδο. Η Μεγάλη Βρετανία μπαίνει σε περίοδο πολιτικής αποσταθεροποίησης. Με την εξαίρεση της Γερμανίας, κοινό χαρακτηριστικό όλων των χωρών είτε μένουν στην ΕΕ είτε φεύγουν.