Η Άννα και η Λουθία είναι ζευγάρι. Ανήκουν σε μια ομάδα ομοφιλοφύλων της Ανδαλουσίας, όπου πρόσφατα διεξήχθησαν τοπικές εκλογές. Είναι και οι δύο γύρω στα 20 και τελευταία προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς έγινε στις τοπικές εκλογές της Ανδαλουσίας. Περίπου 400.000 συμπολίτες τους ψήφισαν ένα ακροδεξιό κόμμα, το Vox. «Είναι ένα κόμμα εναντίον μας» ανέφερε η Άννα στη DW. To αποτέλεσμα των εκλογών στην Ανδαλουσία προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην Ισπανία. Το Vox εξασφάλισε 12 έδρες σε σύνολο 109 στην τοπική βουλή. Είναι η πρώτη φορά που καταφέρνει κάτι τέτοιο σε εκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ανδαλουσία από το 1982 κυβερνάται από τους Σοσιαλιστές (PSOE).

Ads

Από την Καταλονία στην Ανδαλουσία

Η εκλογική επιτυχία του Vox δεν προκαλεί έκπληξη στην Ευρώπη. Η άνοδος ακροδεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων όπως πχ. της Εναλλακτικής για τη Γερμανία ή της ιταλικής Λέγκας του Βορρά είναι γεγονός. Όπως ανέφερε στην DW ο πολιτικός επιστήμονας Εντουάρντ Γκιουέλ πολλοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην είσοδο του Vox στην τοπική βουλή. Από τη μια πλευρά τα μεγάλα ποσοστά αποχής και από την άλλη το ζήτημα της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας που ακόμη διχάζει. Η καταλανική κρίση ξεκίνησε πριν από 18 μήνες και ακόμη δεν έχει βρεθεί πολιτική και νομική λύση στο αδιέξοδο. Στο μεταξύ ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ επιλέγει μέχρι σήμερα την οδό του διαλόγου. Από την άλλη το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και οι φιλελεύθεροι Ciudadanos τάσσονται υπέρ μιας πιο σκληρής απάντησης της κεντρικής κυβέρνησης απέναντι στην αποσχιστική κυβέρνηση της Καταλονίας. Το ενδιαφέρον είναι ότι το θέμα της Καταλονίας διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο και στις εκλογές της Ανδαλουσίας.

Κίνδυνος για τη δημοκρατική τάξη το Vox

Πίσω στην Ανδαλουσία. 0 83χρονος Ντομίνγκο θεωρεί ότι τα παραδοσιακά κόμματα ευθύνονται για την άνοδο του Vox, το οποίο θεωρεί κίνδυνο για τη δημοκρατική τάξη στη χώρα. Πράγματι το Vox με τις ριζοσπαστικές του ιδέες στρέφεται κατά των μεταναστών, κατά γυναικών και βέβαια κατά των ομοφυλόφιλων. Στην Ανδαλουσία πάντως, όπως όλα δείχνουν, το Λαϊκό Κόμμα, οι Ciudadanos και το Vox θα αναγκαστούν να συνεργαστούν. Στην ουσία τα δύο πρώτα κόμματα προτίθενται να συγκυβερνήσουν έχοντας την υποστήριξη του ακροδεξιού Vox.

Ads

Aλλά πώς βλέπουν αυτή την πιθανότητα οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι; Για τον Γκιγιέρμο Φερντάντεζ, ειδικό σε θέματα ακροδεξιάς ιδεολογίας, η απάντηση θα πρέπει να δοθεί και πάλι σε συνάρτηση με το ζήτημα της Καταλονίας, ένα θέμα που πλήγωσε πολλούς Ισπανούς. Πάντως για τους υποστηρικτές του Vox, το κόμμα αυτό είναι το μόνο που δρα υπέρ των εθνικών συμφερόντων. Ωστόσο μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποια στρατηγική θα ακολουθήσει στην πράξη το Vox. «Όλα δείχνουν ότι το Vox ήρθε για να μείνει» εκτιμά ο Εντ. Γκιουέλ. Πιστεύει επίσης ότι η άνοδός του στην Ισπανία έχει να κάνει με την ευρύτερη ανοδική τάση που παρουσιάζουν αντίστοιχα εθνολαϊκιστικά κόμματα και κινήματα ανά την Ευρώπη. Ο Γκ. Φερνάντεζ από την πλευρά του εκτιμά, ότι ναι μεν κόμματα, όπως το Vox, συχνά έχουν την τάση να μονοπωλούν την πολιτική ατζέντα και να διχάζουν τους ψηφοφόρους, ωστόσο πιστεύει ότι στην πραγματικότητα δεν προτείνουν λύσεις, κάτι που θα καταλάβει ο ισπανικός λαός και θα γυρίσει την πλάτη του. Μένει να φανεί στην πράξη.

Πηγή: Deutsche Welle