«Πρόκειται για ιστορική στιγμή», δήλωσε η νέα δήμαρχος της Ρώμης και υποψήφια του κινήματος Πέντε Αστέρων, Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία υπερίσχυσε του κεντροαριστερού Ρομπέρτο Τζακέτι με το 67,2% των ψήφων. Ο Τζακέτι δεν ξεπέρασε το 32,7%.

Ads

«Είναι η πρώτη φορά που στην ιταλική πρωτεύουσα εκλέγεται γυναίκα δήμαρχος, σε μια φάση κατά την οποία η ισότητα απέχει ακόμη πολύ από το να εφαρμοσθεί πραγματικά», πρόσθεσε η 37χρονη Ιταλίδα δικηγόρος.

«Γυρίζουμε σελίδα, αφήνω πίσω μου τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκα τις τελευταίες ημέρες», ολοκλήρωσε η Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία θέλησε να αναφερθεί με ευγνωμοσύνη – σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της – στο έργο των ιδρυτών των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο και Τζανρομπέρτο Καζαλέτζιο.

Η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων των ιταλικών δημοτικών εκλογών, επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των exit poll των δημοσκοπικών εταιριών.

Στο Τορίνο, επίσης, η υποψήφια των Πέντε Αστέρων, Κιάρα Απεντίνο, υπερίσχυσε με ποσοστό 54,6% επί του απερχόμενου δημάρχου Πιέρο Φασίνο (45,4%) του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ads

Στο Μιλάνο την νίκη εξασφάλισε, τελικά, ο κεντροαριστερός Μπέπε Σάλα, με το 51,7%, έναντι του 48,3% του κεντροδεξιού Στέφανο Παρίζι.

Στη Νάπολη κέρδισε την  πολιτική μάχη, με μεγάλη άνεση, ο αυτόνομος, αριστερός απερχόμενος δήμαρχος Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, ο οποίος άγγιξε το 66,9% των ψήφων.

Ο κεντροαριστερός Βιρτζίνιο Μέρολα εξασφάλισε την επανεκλογή του στην Μπολόνια με ποσοστό 54,7% ενώ την δημαρχία της Τεργέστης κατέκτησε ο κεντροδεξιός Ρομπέρτο Ντιπιάτσα, με το 52,6% των προτιμήσεων.

Οι σχολιαστές συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι οι δημοτικές αυτές εκλογές στέλνουν ένα αρκετά ανησυχητικό πολιτικό μήνυμα προς την κεντροαριστερά του Ματέο Ρέντσι, η οποία θα μπορούσε να απειληθεί, στο εγγύς μέλλον, από το κίνημα Πέντε Αστέρων, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε ό,τι αφορά την διακυβέρνηση της χώρας.