Ονομάζεται «Γκιούλιβερ» και είναι αφιερωμένο στον Ιρλανδό συγγραφέα Τζόναθαν Σουίφτ και το διάσημο μυθιστόρημα του «Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ», που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1726.  

Ads

Κατασκευασμένο από ξύλο και χάλυβα, το αερόπλοιο «Γκιούλιβερ»  αποτελεί πλέον, μέρος του DOX Centre for Contemporary Art στην Πράγα.

Προορισμένο για «ανάγνωση και ανοικτές λογοτεχνικές συζητήσεις» το ζέπελιν μπορεί να δέχεται ταυτόχρονα έως και 120 επισκέπτες και θα είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες του Μουσείου από τις αρχές του 2017.

image

Ads

Έχει μήκος 138 ποδών και πλάτος 36, χρειάστηκε δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του και σχεδιάστηκε από τον διευθυντή του Μουσείου, Leoš Válka και τον αρχιτέκτονα Martin Rajniš.

image

Τί είναι το «Γκιούλιβερ»;

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Μουσείου:

Ένας ταξιδιώτης σε μακρινά παράξενα νησιά…

image

Ένας εξερευνητής θαλασσών και ανεξερεύνητων τόπων…

Ένας τυχοδιώκτης που μπαρκάρει ξανά και ξανά για ταξίδια στο άγνωστο….

image

Ένας για πάντα ξένος στις χώρες και τους ανθρώπους που επισκέπτεται…

image

Ένας εξερευνητής που μπορεί να δει τις διάφορες πτυχές της ανθρώπινης φύσης…

image

Ένας αγγελιοφόρος, που μέσα από τις καταγραφές των εμπειριών του προσφέρει μια κριτική θεώρηση της δικής του κοινωνίας και του δικού λαού του, παροτρύνοντας τους ανθρώπους να αναλογιστούν πώς είναι ο κόσμος και ο δικός τους κόσμος…

image

Το σχήμα του ζέπελιν επιλέχτηκε γιατί δίνει την αίσθηση της απόδρασης και της αιώνιας επιθυμίας του ανθρώπου να πετάξει.

image

Παράλληλα, δίνει και μια αίσθηση παιδικότητας, καθώς θα μπορούσε να είναι το μυστικό καταφύγιο παιδιών.