Έντονη αντιπαράθεση, με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη, σημειώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής, όπου πραγματοποιήθηκε ένας απολογισμός της θητείας της απερχόμενης κυβέρνησης.

Ads

Η Άνγκελα Μέρκελ επιχείρησε να αποφύγει τις εντάσεις στην ομιλία της, ωστόσο οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και του Σοδιαλδημοκρατικού Κόμματος, που συμμετείχε στον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό, εξαπέλυσαν επίθεση στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Ο υπουργός Εξωτερικών και εκ των ηγετικών στελεχών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) κατηγόρησε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη στάση έναντι της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας πως έως τα τέλη του 2016 επιδίωκε την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Αναδεικνύοντας τις διαφορές που επικρατούσαν ανάμεσα στα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, τόσο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Τόμας Όμπερμαν, όσο και η υπουργός εργασίας Αντρέα Νάλες καταλόγισαν επίσης στην καγκελάριο πως στάθηκε εμπόδιο στην εφαρμογή πολλών μεταρρυθμίσεων που αφορούσαν για παράδειγμα περιορισμούς στην αύξηση των ενοικίων ή ακόμη και στη βελτίωση των ευκαιριών για τις γυναίκες στην αγορά εργασίας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Όπερμαν «η χώρα δεν χρειάζεται μια καγκελάριο που μιλά σοσιαλδημοκρατικά αλλά έναν καγκελάριο που ενεργεί σοσιαλδημοκρατικά.»

Ads

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέκρινε ακόμη την πρόθεση της καγκελαρίου να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες τα επόμενα χρόνια στο 2% του ΑΕΠ. Αντί αυτού θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές και στην εκπαίδευση, οι οποίες θα θωρακίσουν το μέλλον της χώρας.

«Ήθελες Grexit, θα τίναζες την Ευρώπη στον αέρα»

O Γκάμπριελ τόνισε επίσης την αναγκαιότητα για μια ριζική αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας. Σε αυτό το σημείο πρόβαλε ως παράδειγμα την περίπτωση της Ελλάδας και την πολιτική του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Ακόμη και στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, ο Β. Σόιμπλε υποστήριζε σε συνάντησή μας, πως η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το ευρώ.»

«Δόξα τω Θεώ», είπε ο Ζ. Γκάμπριελ απευθυνόμενος προς την Άγκ. Μέρκελ, «τον εμποδίσατε εσείς και άλλοι να συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πολιτική». Σε διαφορετική περίπτωση θα «τιναζόταν η Ευρώπη στον αέρα». Όπως, τέλος, επισήμανε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, η Γερμανία δεν είναι αυτή που πληρώνει για την ΕΕ αλλά αυτή που κερδίζει: «Εμείς είμαστε οι οικονομικά κερδισμένοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η αλήθεια.»