Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, αντικαγκελάριος και υπ. Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, από το βήμα του συνεδρίου του SPD, εξαπέλυσε επίθεση κατά της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως είναι συνυπεύθυνη για την άνοδο της Μαρίν Λε Πεν, καθώς η πολιτική της λιτότητας ενίσχυσε την ακροδεξιά. Η τοποθέτηση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αποτελεί και το πρώτο σημαντικό ρήγμα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, των Σοσιαλδημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών.

Ads

Όπως είπε, είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει την Άνγκελα Μέρκελ για τις συνέπειες τού «να θέλει να υπαγορεύει στη Γαλλία την πολιτική των περικοπών». Εάν, όπως είπε, οι Γερμανοί συντηρητικοί άκουγαν τις συμβουλές του, «τότε η κυρία Λεπέν δεν θα έφτανε ποτέ τόσο μακριά».

Από το βήμα του συνεδρίου του SPD ο πρόεδρος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών εκτίμησε ότι ήταν λάθος να τεθεί τόσο ψηλά ο πήχης των περικοπών στην υπερχρεωμένη Γαλλία. «Δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι έτσι σε μια χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν περιορίστηκε μόνο στις επιπτώσεις στη Γαλλία, αλλά επέκρινε εν γένει την αυστηρή πολιτική λιτότητας που επιβάλει η Γερμανία στην Ευρώπη.

Ads

«Στη μάχη μας κατά των εθνικιστών θα πρέπει (…) να αλλάξουμε την πορεία που ακολουθεί η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Θα πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο όπου οι υπερχρεωμένες χώρες αισθάνονται υπό κηδεμονία και την ίδια ώρα οι πλεονασματικές χώρες εξοργίζονται, επειδή πρέπει να παρέχουν συνεχώς νέας δάνεια», τόνισε, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του SPD, το κοινωνικό ζήτημα είναι η πραγματική πυριτιδαποθήκη που τινάζει στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Όποιος κλείνει τα μάτια του σε αυτό, γίνεται νεκροθάφτης της ΕΕ», προειδοποίησε ο Ζ. Γκάμπριελ.

Δριμεία κριτική εξαπέλυσε στην Α. Μέρκελ και τη Χριστιανική Ένωση ο πρόεδρος του SPD και για την ακολουθούμενη πολιτική έναντι των προσφύγων, επιρρίπτοντας στους κυβερνητικούς του εταίρους υποκρισία και διπλή στρατηγική.

Σύμφωνα πάντα με τη Deutsche Welle, ο Γκάμπριελ απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο θέσπισης ανώτατων ορίων, τόνισε όμως την ίδια ώρα, ότι μακροπρόθεσμος στόχος θα πρέπει να είναι η σταδιακή μείωση του αριθμού των νεοαφιχθέντων προσφύγων.

Παραδέχθηκε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δεν δείχνουν κατανόηση για τη γερμανική στάση στο προσφυγικό και αυτό, όπως είπε, αφορά ειδικά τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Παρόλα αυτά όμως θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος μαζί τους.

Ενώ απέρριψε τις προτάσεις που προβλέπουν περικοπές στις παροχές από τα ευρωπαϊκά ταμεία για χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να στηριχτούν οικονομικά εκείνα τα κράτη-μέλη που δέχονται πρόσφυγες.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της συμμετοχής της Γερμανίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, που αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά θέματα της ομιλίας του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών.

Απευθυνόμενος στους συνέδρους επεσήμανε ότι μια άρνηση του Βερολίνου θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στις γαλλογερμανικές σχέσεις. Η ηγεσία του κόμματος λαμβάνει όμως σοβαρά υπόψη τον φόβο από των οποίων διακατέχονται «πολλά» μέλη του κόμματος, ότι η Γερμανία θα μπορούσε σταδιακά να εμπλακεί περισσότερο σε πολεμικές επιχειρήσεις. Όπως διαβεβαίωσε, πριν από μια συμμετοχή γερμανικών στρατιωτών σε μάχες στο έδαφος της Συρίας, θα διεξαχθεί ενδοκομματική ψηφοφορία.