Οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς συζητούν για την Ευρώπη και τη φιλία τους, σε μια κοινή συνέντευξη στο τελευταίο τεύχος του Spiegel.

Ads

«Στη πολιτική, υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες φιλίας. Η φιλία μου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για παράδειγμα, ήταν αυτό που θα περιέγραφα ως χρηστική φιλία», δηλώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Εκείνη την εποχή, η χώρα του αντιμετώπιζε την προοπτική της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ και πολλοί Έλληνες ένιωθαν ότι έχουν εγκαταλειφθεί από την Ευρώπη. Σε μια τέτοια κατάσταση, έκρινα σκόπιμο να παρουσιασθώ ως φίλος της Ελλάδας. Είχε να κάνει με την αξιοπρέπεια της χώρας. Η φιλία μου με τον Μάρτιν, αντίθετα, είναι εντελώς διαφορετική γιατί πηγαίνει πέρα από τη πολιτική». 

Τίποτα δε λέγεται τυχαία σε αυτή την… «προεκλογική» συνέντευξη: σύμφωνα με την παράδοση, ο σοσιαλδημοκράτης Σουλτς πρέπει να παραδώσει στο τέλος του 2016, όταν θα έχουν συμπληρωθεί 2,5 χρόνια από τις εκλογές, την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε έναν συντηρητικό από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Θέλει όμως να την κρατήσει για όλη τη πενταετία και έχει ανάγκη την υποστήριξη του Χριστιανοδημοκράτη Γιούνκερ, που δηλώνει στην ίδια συνέντευξη ότι ο Σούλτς πρέπει να παραμείνει στη θέση του γιατί «χρειαζόμαστε σταθερότητα». 

Ads

Αλλά για να έχουν τα λόγια του πέραση στη Γερμανία – που τελικώς θα αποφασίσει και για την προεδρία του Κοινοβουλίου – πρέπει να αποκρούσει τη κατηγορία του «φιλέλληνα» αλλά και του αλκοολικού, για την οποία κατηγορήθηκε τελευταία από γερμανικά μέσα ενημέρωσης που ζήτησαν και τη δική του αντικατάσταση: 

«δεν είμαι ούτε κουρασμένος ούτε άρρωστος. Τελεία και παύλα», λέει αποφασιστικά ο Γιούνκερ. «Ο Ζαν Κλοντ  κάνει μια από τις πιο αγχωτικές και δύσκολες θέσεις δουλειές», συμπληρώνει ο Σουλτς. «Είναι αναπόφευκτο μερικές φορές να φαίνεται κουρασμένος. Πολλά από αυτά τα ρεπορτάζ (που τον κατηγορούσαν – ΣΣ) ήταν χωρίς αμφιβολία μέρος μιας πολιτικής εκστρατείας». 

Μικρή λεπτομέρεια: Την εκστρατεία κατά του Γιούνκερ στη Γερμανία, είχε ξεκινήσει… το Spiegel!