Τα γαλλικά επιστρατεύει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθώς, όπως τονίζει τα αγγλικά χάνουν τη σημασία τους στην Ευρώπη. 

Ads

Σε αυτό το μήνυμα, όλο νόημα για το Brexit, προχώρησε ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ σε ομιλία του στη Φλωρεντία, επιλέγοντας τη συγκεκριμένη φράση να την πει στα αγγλικά: 

«Αποφάσισα να εκφραστώ στα γαλλικά, διότι αργά αλλά σταθερά, τα αγγλικά χάνουν τη σημασία τους μέσα στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά. 

Πρόσθεσε πάντως ότι επέλεξε τα γαλλικά και διότι θέλει να τον κατανοήσουν πλήρως οι Γάλλοι πολίτες που προσέρχονται στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή.

Ο Γιούνκερ στη ομιλία του, ωστόσο, αναφέρθηκε στο Brexit, χαρακτηρίζοντας την απόφαση των «φίλων μας Βρετανών» τραγωδία. 

Ads

Υποσχέθηκε να διαπραγματευτεί με την Βρετανία με πλήρη διαφάνεια για την έξοδο από την ΕΕ, σπεύδοντας να προσθέσει: «Δεν θα πρέπει να υπάρξει αμφιβολία ότι δεν είναι η ΕΕ εκείνη που εγκατέλειψε την Βρετανία, αλλά η Βρετανία εκείνη που εγκατέλειψε την ΕΕ».

Οι δηλώσεις Γιούνκερ έρχονται μετά την παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος κάλεσε την Τερέζα Μέι να δείξει «μετριοπάθεια και σεβασμό» στις διαπραγματεύσεις.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε προχωρήσει σε μια σειρά σκληρών δηλώσεων, ενώ μεταξύ άλλων κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι παρεμβαίνουν στις βρετανικές εκλογές.