Εντυπωσιασμένος από τη μεταρρυθμιστική πρόοδο στην ΠΓΔΜ δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ να συνεχίσει «σε αυτό το μονοπάτι», ζητώντας παράλληλα την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

«Η χώρα σας είναι μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας και γεωγραφίας», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απευθυνόμενος στον Ζόραν Ζάεφ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Σκόπια. Ξεκαθάρισε πάντως πως «δεν ήρθα εδώ για να ανακοινώσω οριστική ημερομηνία ένταξης».

Από τη μεριά του, ο Ζόραν Ζάεφ, όπως αναφέρει σε αναρτήσεις του στο Twitter, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του ως γεωγραφικό τμήμα της Ευρώπης, η οποία θα γίνει και τμήμα της πολιτικής δομής της Ε.Ε. 

Επεσήμανε πως τα Σκόπια αναμένουν στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπογραμμίζεται η αισθητή πρόοδος της χώρας του σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. «Μία θετική έκθεση θα ωθήσει την επίτευξη εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και θα βελτιώσει την ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας», υποστήριξε ο Ζάεφ και προσέθεσε πως τους είναι ξεκαθαρισμένο πως όσο πιο επιτυχημένες θα είναι οι μεταρρυθμίσεις τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Εξάλλου, σε ανάρτησή του, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς χαρακτήρισε επιτυχημένη την επίσκεψη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ΠΓΔΜ και παραγωγικές τις συναντήσεις του με τον Ζάεφ και τους υπουργούς της κυβέρνησής του.

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, τον  Γιούνκερ υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, χαρακτηρίζοντας ιστορική την επίσκεψή του. 

«Χιονισμένος καιρός, αλλά θερμή υποδοχή στην ΠΓΔΜ για τον πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην αρχή της ιστορικής βαλκανικής περιοδείας του. Έχουμε μία ευκαιρία να επιτύχουμε κοινή επιτυχία φέτος, και αυτή η μοναδική επίσκεψη είναι μια μεγάλη ενθάρρυνση» ανέφερε ο Ντιμιτρόφ σε ανάρτησή του στο Twitter.
Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στα Δυτικά Βαλκάνια είναι τα Τίρανα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ