Η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δυτικά Βαλκάνια αποτελεί ευκαιρία την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούν οι χώρες τη περιοχής.

Ads

Αυτό διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά την συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Ζ. Γιούνκερ επισκέπτεται την Σερβία, συνοδευόμενος από τον επίτροπο για την Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, στο πλαίσιο περιοδείας του στα δυτικά Βαλκάνια. Εχθές επισκέφτηκε την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλ. Βούτσιτς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρίνισε ότι το 2025 δεν αποτελεί δέσμευση ότι θα ενταχθούν στην Ε.Ε. οι χώρες της περιοχής αλλά προοπτική. «Κάθε χώρα θα εκτιμηθεί ξεχωριστά και ανάλογα με την πρόοδο που έκανε θα προωθηθεί. Η Σερβία, μέχρι στιγμής, είναι η υποψήφια χώρα που έκανε τη μεγαλύτερη πρόοδο.

Ads

Η ημερομηνία 2025 που εκπονήθηκε δεν αποτελεί καμία δέσμευση από την πλευρά της Ε.Ε. αλλά προοπτική και αν διαπιστωθεί ότι μία χώρα εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις θα επιβραβευθεί» τόνισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ. Αναφερόμενος στην επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου, που αποτελεί όρο για την ένταξη της Σερβίας, επισήμανε ότι κάθε χώρα πρέπει να λύση όλα τα προβλήματα που έχει με τους γείτονες πριν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θέλουμε να εισάγουμε σταθερότητα και όχι αστάθεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζ. Γιούνκερ. Ερωτηθείς για το «νομικά δεσμευτικό κείμενο» που καλείται το Βελιγράδι να υπογράψει με την Πρίστινα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι «το περιεχόμενο του θα το καθορίσουν οι δύο πλευρές και όχι οι Βρυξέλλες».

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς εκτίμησε ότι η Σερβία έχει πολύ πιο δύσκολο δρόμο να διανύσει απ’ ότι οι άλλες χώρες, αλλά θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα για το ζήτημα του Κοσόβου δήλωσε ότι η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί στη βάση του συμβιβασμού.

«Είμαστε διατεθειμένοι να λύσουμε το πρόβλημα με τους Αλβανούς, με ειρηνικό τρόπο, με συμβιβασμό και όχι με πολέμους. Είναι προτιμότερο να εργαζόμαστε για το μέλλον και όχι να ζούμε στο παρελθόν γιατί αν δεν συμβιβαστούμε θα πνιγούμε μέσα στο δικό μας το παρελθόν» επισήμανε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Κατέστησε σαφές ωστόσο ότι «η Σερβία δεν θα αποδεχθεί λύση όπου μόνο η μία πλευρά χάνει και η άλλη κερδίζει».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ και ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν θα συναντηθούν αύριο με την πρωθυπουργό της Σερβίας Άνα Μπέρναμπιτς.