Σαφές μήνυμα προς τις χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) και σε όλη την Ευρώπη στέλνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τις ευλογίες και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. «Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε πολιτικά αποδεκτό η ΕΕ να συνεργαστεί με μία τρίτη χώρα προκειμένου να κλείσει να σύνορα ενός κράτους – μέλους», τόνισε αναφερόμενος στα σενάρια περί κλεισίματος των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

Ads

«Υποστηρίζουμε την ασφάλεια των συνόρων και των δύο χωρών, αλλά θα επιτύχουμε μόνο εάν συνεργαστούμε πιο στενά» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζώνη του Σένγκεν και την ελευθερία διακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών» συνέχισε, στο ίδιο ύφος.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε ότι η λύση στο προσφυγικό ζήτημα θα επέλθει μόνο μέσω των κοινών προσπαθειών, όπως ακριβώς συνέβη και με την κρίση χρέους.
Ειδική μνεία έκανε στην Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι η ιστορία θα την δικαιώσει για τις επιλογές της στο μεταναστευτικό.

Ads

Όσον αφορά την πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., διαβεβαίωσε ότι «όλοι συνδράμουν ώστε να βρεθεί μία δημιουργική και δίκαιη λύση, τόσο για τη Μ. Βρετανία, όσο και για τα υπόλοιπα κράτη – μέλη. «Χρειαζόμαστε τη Μ. Βρετανία στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η Μ. Βρετανία χρειάζεται την Ε.Ε.» κατέληξε ο Γιούνκερ.