Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει «σοκαρισμένος» από τα ρατσιστικά σχόλια του Γερμανού Επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ κατά των Κινέζων, των γυναικών και των ομοφυλόφιλων, σημειώνοντας πως «ένας επίτροπος δεν μπορεί να έχει τέτοιες απόψεις».

Ads

Μιλώντας στην εφημερίδα «Le Soir», ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως είπε στον Έτινγκερ ότι θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη, από όσους στοχοποιήθηκαν από τις δηλώσεις του, κάτι που ο Επίτροπος έπραξε τελικά με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Ο Έτινγκερ είχε αποκαλέσει «σχιστομάτιδες» τους Κινέζους και είχε εκφραστεί με αρνητικό τρόπο για τις γυναίκες και τους ομοφυλόφιλους. «Πιστεύω πως οι αναφορές του δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές του απόψεις», ανέφερε ενοχλημένος ο Γιουνκερ.

Σημειώνεται πως η συγγνώμη του Έτινγκερ ήρθε μετά την έντονη αντίδραση της Κίνας, η οποία απείλησε να διακόψει ακόμη και τους εμπορικούς δεσμούς με την ΕΕ. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζοντας τις δηλώσεις είπε πως «αντικατοπτρίζουν ένα  δυσνόητο αίσθημα ανωτερότητας των Δυτικών πολιτικών».