Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στις συζητήσεις του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη  και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη Γενεύη, τόνισε πως πρόκειται για την «τελευταία ευκαιρία» για την επανένωση του νησιού.

Ads

«Η ώρα έχει έρθει για την επανένωση του νησιού» τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την επίσημη έναρξη της μαλτέζικης προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το επόμενο εξάμηνο.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες να έχουν αίσιο τέλος μέσα στις επόμενες ημέρες ενώ επανέλαβε πως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων κάνουν «εξαιρετική δουλειά» και πως για το ζήτημα μίλησε σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι έχει «προσωπικό ενδιαφέρον» για το Κυπριακό και πως είναι «καθήκον» του να είναι παρών στις συνομιλίες. «Όταν έχει να κάνει με την ειρήνη, πρέπει να παίρνεις ρίσκα. Αυτοί που δεν παίρνουν ρίσκα, παίρνουν τελικά το μεγαλύτερο ρίσκο» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ads

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της οποίας υπογραμμίστηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό η ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που να συνάδει με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τονίστηκε παράλληλα ο κρίσιμος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις και η σημασία που θα έχει η επίλυση του ζητήματος για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό βρίσκονται «σε καλό δρόμο», δήλωσε από την πλευρά του ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Κύπρο, προσθέτοντας ότι έχουν επιλυθεί πολλά ζητήματα που διαιρούν τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε δήλωσε πάντως πως «υπάρχει ακόμη δουλειά για να γίνει» στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού. «Ασχοληθήκαμε με κάποια από τα δυσκολότερα ζητήματα. Τα θίξαμε σχεδόν όλα, έχουμε επιλύσει πολλά απ’ αυτά και είμαστε κοντά στην επίλυση ορισμένων άλλων ζητημάτων. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.