Ως «πρώτο» πλην όμως «ανεπαρκές βήμα» χαρακτήρισε τις προτάσεις της Τερέζα Μέι για τα μετά το Brexit δικαιώματα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι ζουν στην Βρετανία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ads

Ερωτηθείς αν έχει οριστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας ότι η Βρετανία θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί, ο Γιούνκερ απάντησε λακωνικά: «Όχι».

Περισσότερο επικριτικός ήταν ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, ο οποίος χαρακτήρισε το βρετανικό σχέδιο «ιδιαίτερα αόριστο».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε προειδοποιήσει ότι η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών δεν θα ήταν ένα «φόρουμ» για τις διαπραγματεύσεις του Brexit, εφόσον υπάρχει επίσημος δίαυλος, με δύο ομάδες με επικεφαλής από την πλευρά της Ε.Ε. τον Μισέλ Μπαρνιέ και από τη βρετανική πλευρά τον Ντέιβιντ Ντέιβις.

Ads

Η παρέμβαση της Τερέζα Μέι ενώπιον των εταίρων της, το βράδυ της Πέμπτης, περιορίσθηκε συνεπώς σε μια δήλωση, αφήνοντας τους 27 να περιμένουν τη δημοσιοποίηση ενός λεπτομερούς εγγράφου, που ανακοινώθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα.

«Είναι μια καλή πρώτη πρόταση, την οποία εκτιμώ, αλλά είναι σαφές ότι οφείλουμε να επενδύσουμε σ’ αυτήν πολλή δουλειά. Πολλοί πολίτες μας δεν καλύπτονται από την πρόταση της κ. Μέι και αυτό θα αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων», σχολίασε ο καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν.

Αποκαλύπτοντας τις πρώτες λεπτομέρειες του σχεδίου της για το Brexit, η Τ. Μέι αναφέρθηκε στο ζήτημα της τύχης των Ευρωπαίων και των Βρετανών πολιτών μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Υποσχέθηκε ότι δεν θα απελαθεί κανένας από τη χώρα όταν ανακοινωθεί το διαζύγιο με την Ε.Ε. και ότι το Λονδίνο θα προσφέρει δυνατότητες στους Ευρωπαίους πολίτες να τακτοποιήσουν την κατάστασή τους για να μπορέσουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αμέσως μετά την παρέμβαση της κ. Μέι, η  καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είδε σε αυτήν μια καλή αρχή. «Όμως ασφαλώς απομένουν ακόμη πολλά άλλα ζητήματα» προς διευθέτηση, προειδοποίησε η καγκελάριος.