Η Γερμανία επιδιώκει να αποτρέψει τον οικονομικό εκτροχιασμό της Τουρκίας και… υπάρχει λόγος. Καγκελάριος και τούρκος πρόεδρος εστιάζουν την προσοχή τους στη συνάντηση τους στις 28 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο.

Ads

Γερμανικά δημοσιεύματα τα τελευταία 24ωρα επισημαίνουν πως η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εγγυάται τη διασφάλιστη των γερμανικών εταιρειών που εξάγουν στην Τουρκία, παρέχοντας τις λεγόμενες «εγγυήσεις Hermes». Το πρώτο μισό του έτους δόθηκαν εγγυήσεις για εξαγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες ύψους 831 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι εγγυήσεις Hermes προστατεύουν επιχειρήσεις από απώλειες εσόδων εξαιτίας οφειλών πελατών από το εξωτερικό που δεν έχουν καταβληθεί. Σημειώνεται πως η γερμανική κυβέρνηση έλαβε το σχετικό μέτρο το 2017 εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων με την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Όμως το Βερολίνο φαίνεται πως πέρα από τη διασφάλιση των εταιρειών του έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα και ένα «άνοιγμα» προς την Άγκυρα, αλλάζοντας την μέχρι σήμερα αρνητική στάση του μετά τις επιθέσεις και τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα την Τετάρτη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο Προέδρο Ταγίπ Ερντογάν και ενόψει της επίσκεψης του τούρκου προέδρου στο Βερολίνο στις 28-29 Σεπτεμβρίου συμφώνησαν να προηγηθούν συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας των δύο χωρών.

Όπως υπογραμμίζει η Deutsce Welle, δεδομένου ότι η προετοιμασία ανάλογων επισκέψεων γίνεται συνήθως σε επίπεδο τεχνοκρατών, διπλωματών και ορισμένες φορές υφυπουργών μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι οι δύο πλευρές αποδίδουν μεγάλη σημασία σε αυτή τη συνάντηση. Η εκτίμηση βασίζεται και σε δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να επισκεφτεί το Βερολίνο με πολυπληθή αντιπροσωπεία στην οποία θα ανήκουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία επίσκεψη του τούρκου προέδρου στη γερμανική πρωτεύουσα ήταν το 2014 ενώ στην τελευταία τους συνάντηση στην Τουρκία Μέρκελ και Ερντογάν ήρθαν σε δημόσια αντιπαράθεση «on camera». 

Ads

Η ανησυχία του Βερολίνου

Προφανώς η επίσκεψη στοχεύει στην αναθέρμανση των γερμανοτουρκικών σχέσεων που έχουν χειροτερέψει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και κυρίως μετά την έκρηξη του αυταρχισμού από τον Ερντογάν ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα, την κράτηση γερμανών υπηκόων για πολιτικούς λόγους σε τουρκικές φυλακές αλλά και τις κατηγορίες της Άγκυρας ότι η Γερμανία παρέχει άσυλο σε οπαδούς του Γκιουλέν και του κουρδικού ΡΚΚ.

Ωστόσο η οικονομική κρίση στην Τουρκία και οι αμερικανικές κυρώσεις φέρνουν τις δύο χώρες ξανά πιο κοντά. Για την ακρίβεια είναι οι φόβοι του Βερολίνου και η αναζήτηση από τον Ερντογάν μιας σανίδας σωτηρίας που τους φέρνουν πιο κοντά. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η Γερμανία διαβλέπει κινδύνους για την ασφάλεια της ΕΕ σε περίπτωση που καταρρεύσει η τουρκική Οικονομία. Και δεν είναι μόνο το προσφυγικό αλλά και η προσέγγιση Άγκυρας-Μόσχας.

Έτσι εξηγούνται πρωτίστως οι προσπάθειες που καταβάλει το Βερολίνο να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Άγκυρα αλλά και να συμβάλει στην σταθερότητα της Τουρκίας. Ενδεικτική για αυτή την εκτίμηση είναι δήλωση της καγκελαρίου Μέρκελ αυτές τις ημέρες ότι η ΕΕ έχει κέρδος όταν επικρατεί μια σταθερή οικονομική κατάσταση στις γειτονικές χώρες. Όπως τόνισε ακόμη: «Η Γερμανία επιθυμεί μια οικονομικά ευημερούσα Τουρκία». Σύμφωνα με την αγγλόφωνη ιστοσελίδα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu και στη χθεσινοβραδινή τους τηλεφωνική επικοινωνία η Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως μια ισχυρή τουρκική οικονομία είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας.