Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα χτίσει 17 πόλεις από το μηδέν. Και γιατί αυτό; Για να λύσει το χρόνιο πρόβλημα έλλειψης σπιτιών, που ταλανίζει τους Βρετανούς, έχοντας εκτοξεύσει τις τιμές αγοράς κι ενοικίασης στο Λονδίνο αλλά και τις μεγαλουπόλεις στα ουράνια, μέσω της αποκέντρωσης.

Ads

Με πάνω από 53 εκατομμύρια κατοίκους, η Αγγλία είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου. Με πυκνότητα 407 ανθρώπων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο είναι μάλιστα η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Μάλτα.

Ενδεικτικά του προβλήματος στέγασης στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας της εταιρείας Humberts. Σύμφωνα με την ανάλυση των επίσημων στατιστικών στοιχείων η απόκτηση κατοικίας στη Μεγάλη Βρετανία γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με τη μέση τιμή πώλησης ενός ακινήτου στο Λονδίνο να είναι διπλάσια του εθνικού μέσου όρου, καθώς ανέρχεται σε περίπου 565.000 έναντι 268.000 ευρώ.

Διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν υποσχεθεί να λύσουν το πρόβλημα έλλειψης κατοικιών, χωρίς ωστόσο να το έχουν καταφέρει.

Ads

Στο πλαίσιο αυτό, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε τον περασμένο χρόνο από τις τοπικές αρχές να απαντήσουν αν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν νέες οικιστικές δομές, που είναι βασισμένες σε μία ιδέα του 19ου αιώνα για τη στέγαση των αυξανόμενων πληθυσμών σε αυτόνομες κωμοπόλεις στην ύπαιθρο.

Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδιά της για την κατασκευή 17 νέων κωμοπόλεων και χωριών στην αγγλική ύπαιθρο.

Οι νέες αυτές κοινότητες, από την Κάμπρια στα βόρεια μέχρι την Κορνουάλη στο νοτιότερο άκρο της Αγγλίας, θα ενταχθούν στο σχέδιο κατασκευής έως και 200.000 νέων κατοικιών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικιστικής Ανάπτυξης και Σχεδιασμού Γκάβιν Μπάργουελ.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί ωστόσο πολύ μικρό τμήμα από τις εκατομμύρια κατοικίες, τις οποίες η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι επιθυμεί να κατασκευάσει κατά το διάστημα 2015 – 2020 σε μία ήδη πυκνοκατοικημένη χώρα.

Οι τρεις πρόσφατα ανακοινωθείσες νέες κωμοπόλεις, με περισσότερα από 10.000 σπίτια η καθεμία, θα κατασκευαστούν κοντά στο Έιλσμπερι, το Τόντον και το Χάρλοου, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Τα νέα χωριά που θα κατασκευαστούν – μεταξύ άλλων – στο Μπέιλριγκ του Λάνκαστερ, στο Λονγκ Μάρστον του Στράτφορντ-ον-Έιβον, στο Γουέλμπορν του Χάμσαϊρ και στο Καλμ του Ντέβον, θα περιλαμβάνουν το καθένα 1.500 με 10.000 κατοικίες.