Πιθανή είναι μια σαρωτική νίκη για το κόμμα του Μακρόν στις σημερινές βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας. Κι αυτό παρότι το κόμμα είναι νεοσύστατο και τα στελέχη του ιδιαιτέρως νέα σε ηλικία. Βασικοί ρυθμιστικοί παράγοντες στις γαλλικές εκλογές, είναι τόσο το σύστημα, η παραδοσιακή συμπεριφορά των Γάλλων ψηφοφόρων αλλά και η αποχή. 

Ads

Από το πρωί 47, 5 εκ. ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες, για το πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Μέχρι το μεσημέρι το ποσοστό συμμετοχής ήταν πιο χαμηλό από ότι το 2012 στον πρώτο γύρο. Σε γενικές γραμμές εκτιμάται ότι η αποχή μπορεί να αγγίξει και το 50% Το 2012 ήταν 42,78%. Οι αναλυτές ήδη μιλούν για ρεκόρ φέτος. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναδείχτηκε πρόεδρος της Γαλλίας πριν από 5 εβδομάδες. Σήμερα το κόμμα του το En Marche δίνει τη μάχη των βουλευτικών εκλογών με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν την πρωτιά. 

Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην παραδοσιακή συμπεριφορά των Γάλλων ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ερμηνεύεται από τη θέληση της πλειοψηφίας των Γάλλων να δώσουν την ευκαιρία στον πρόεδρο που μόλις εξέλεξαν, να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματός του. 

Ads

Είναι η παραδοσιακή συμπεριφορά των Γάλλων εκλογέων όταν οι βουλευτικές, ακολουθούν την προεδρική, παρ’ ότι αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την παρουσία των άλλων κομμάτων στη Βουλή. 

Οι αναλυτές στη Γαλλία υποστηρίζουν ότι ο Μακρόν θα μπορούσε να πάρει ακόμη και 4000 έδρες στο σύνολο των 577. «Με τέτοια πλειοψηφία θα λειτουργήσει σαν μονάρχης», καταγγέλλουν τα κόμματα, «η φωνή της αντιπολίτευσης θα είναι αδύνατο να ακουστεί, δεν μπορούμε να του δώσουμε λευκό χαρτί, θα είναι ζημιά για τη δημοκρατία», αναφέρει η DW. 

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι Γάλλοι προσέρχονται να ψηφίσουν για τον πρώτο γύρο βάσει του πλειοψηφικού συστήματος δύο γύρων. Βάσει αυτού, τόσο η Μαρίν Λεπέν με το Εθνικό Μέτωπο όσο και ο Ζαν Λικ Μελανσόν με τους Ανυπότακτους, κινδυνεύουν να μην κατορθώσουν να δημιουργήσουν κοινοβουλευτική ομάδα. Για να κερδίσει ένας υποψήφιος από το πρώτο γύρο, θα πρέπει να συγκεντρώσει άνω του 50% των ψήφων που όμως θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 25% των εγγεγραμμένων. Άρα, η αποχή παίζει καθοριστικό ρόλο.