Η Γερμανία έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα να χρηματοδοτεί η ΕΕ για πολλά χρόνια ακόμη την Ελλάδα, παρά τις πρόσφατες ενθαρρυντικές προγνώσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, σημειώνει η Deutsche Welle. «Παρά την προσδοκώμενη βελτίωση, είναι οι κακές ειδήσεις που κυριαρχούν» από την Ελλάδα, επισημαίνεται σε σχετικό ρεπορτάζ της Handelsblatt.

Ads

Η ανεργία θα κινηθεί το 2014 στο 26% και θα παραμείνει υψηλή και το 2015 παρά τη μείωσή της κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η υπερχρέωση θα παραμείνει προβληματική με 172% του ΑΕΠ του χρόνου και 177% φέτος.

Εξαρτημένη από τη βοήθεια των εταίρων και στο απώτερο μέλλον η Ελλάδα

«Και στο απώτερο μέλλον η Ελλάδα θα είναι εξαρτημένη από τη βοήθεια των εταίρων της στην ΕΕ»,  εκτιμά ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Κλάους-Πέτερ Βιλς, που είναι και μέλος της επιτροπής Οικονομικών του γερμανικού κοινοβουλίου.

Ads

Ο ίδιος σημειώνει, επικαλούμενος τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης, ότι σε περίπτωση χορήγησης ενός τρίτου πακέτου στήριξης, θα απαιτηθεί από την Αθήνα λιγότερους επί μέρους μεταρρυθμιστικούς όρους και θα της παραχωρηθεί περισσότερες ελευθερίες στην διαμόρφωση του πακέτου των μέτρων.

«Ο τρόπος που αντιδρά (σ.σ. η γερμανική κυβέρνηση) στην άρνηση της Ελλάδας να εφαρμόσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις και το γεγονός ότι αρκείται σε μια απλή φιλολογία περί μεταρρυθμίσεων, ενώ ταυτόχρονα παραιτείται από την επισήμανση συγκεκριμένων μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν, αποδεικνύει ότι (η γερμανική κυβέρνηση) έχει συμφιλιωθεί με τη διαρκή χρηματοδότηση (συντήρηση) της Ελλάδας», υπογραμμίζει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

Ο Κλάους-Πέτερ Βιλς  υποστηρίζει επίσης ότι είναι εντελώς απαράδεκτο το γεγονός ότι μολονότι οι δανειστές έχουν χορηγήσει βοήθεια ύψους 240 δισ. ευρώ στην Ελλάδα προκειμένου αυτή να αποφύγει την πτώχευση, ακούγονται φωνές που υποστηρίζουνότι εάν δεν συνεχισθούν οι πληρωμές θα εκλεγούν στην Ελλάδα εξτρεμιστικά κόμματα.

«Αυτό καταδεικνύει σε πόσο μεγάλο βαθμό η άστοχη πολιτική του bailout μετέτρεψε στο μεταξύ τα προβλήματα της Ελλάδας σε προβλήματα της ευρωζώνης», προσθέτει.

Δεν θα απαλλαγεί από την κρίση με δικές της δυνάμεις

«Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι τόσο υψηλό που δεν επιτρέπει στη χώρα να απαλλαγεί από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις. Το γεγονός αυτό αγνοήθηκε μέχρι τώρα συστηματικά και έτσι απερρίφθη οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους», τονίζει από την πλευρά του ο βουλευτής των Πρασίνων Γκέρχαρντ Σικ.

Επιπλέον, χαρακτηρίζει θετικό γεγονός την παραχώρηση στην Αθήνα περισσότερων ελευθεριών για τη διαμόρφωση των μεταρρυθμίσεων. Πάντως σημειώνει ότι «εξακολουθεί να λείπει η οικονομική προοπτική για τη χώρα». «Αντί να επιμένουμε στη λιτότητα θα πρέπει να καταστήσουμε δυνατές τις επενδύσεις στο μέλλον», προσθέτει ο οικολόγος πολιτικός.

Πηγή: Deutsche Welle