Ταπεινωτική ήττα υπέστη η Φράουκε Πέτρι, η επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), πέντε μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, όταν τα 600 μέλη του συνεδρίου του κόμματος στην Κολωνία απέρριψαν με μεγάλη πλειοψηφία την πρότασή της να τεθεί προς συζήτηση η στρατηγική της «realpolitik» που η ίδια υποστηρίζει και συνίσταται στην άμβλυνση της ακροδεξιάς, ρατσιστικής ταυτότητας του κόμματος.

Ads

Το AfD γεννήθηκε το 2013 και γνώρισε θεαματική άνοδο κατά την διάρκεια της προσφυγικής κρίσης την περίοδο 2015-2016.

Τους τελευταίους μήνες, η παράταξη με την ακροδεξιά, αντιμεταναστευτική, αντιευρωπαϊκή και ρατσιστική ρητορική κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις, καθώς η προσφυγική κρίση αποκλιμακώθηκε, ενώ ταυτόχρονα ξέσπασε και εσωτερική έριδα μεταξύ των διαφορετικών φατριών.

Αντλώντας έμπνευση από την Μαρίν Λεπέν, η φωτογενής και χαρισματική Φράουκε Πέτρι έθεσε ως στόχο την διεύρυνση του ακροατηρίου του κόμματος σε μία χώρα που έχει σημαδευτεί από το ναζιστικό της παρελθόν. Ωστόσο, οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής εξακολουθούν να αποτελούν πλειοψηφία στο AfD.

Ads

Ετσι, ο εσωκομματικός πόλεμος γνώρισε σήμερα νέα κορύφωση όταν οι 600 σύνεδροι απέρριψαν την πρότασή της. Ως επικεφαλής της «ρεαλιστικής» πτέρυγας του κόμματος, η Φράουκε Πέτρι θεωρεί ότι μπορεί να οδηγήσει το AfD στην εξουσία σε τέσσερα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλειφθεί η ακροδεξιά ρητορική και θα απαγορευθούν οι ρατσιστικές παρεκτροπές.

Τα μέλη του κόμματος πρέπει να αποφασίσουν «εάν το AfD θέλει να γίνει στα μάτια των ψηφοφόρων μία ρεαλιστική επιλογή για την ανάληψη της εξουσίας το 2021 και πώς μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος αυτός», δήλωσε σήμερα η Φράουκε Πέτρι.

Η εφημερίδα Bild χαρακτήρισε την απόρριψη της πρότασής της «τρομερό πλήγμα» για την Πέτρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Γερμανία: Επεισόδια στις διαδηλώσεις κατά του ακροδεξιού AfD [BINTEO]

Το AfD, το οποίο εκπροσωπείται πλέον σε 11 από τα 16 τοπικά κοινοβούλια της Γερμανίας, θέλει να καταλήξει κατά το συνέδριό του σε ένα πρόγραμμα που θα του εγγυηθεί την είσοδό του στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο το φθινόπωρο.

Μεταξύ των κύριων σημείων αυτού του οδικού χάρτη, η παρεμπόδιση της επανένωσης των οικογενειών των προσφύγων που βρίσκονται ήδη στην Γερμανία, η αφαίρεση της γερμανικής υπηκοότητας από τους μετανάστες που είναι ένοχοι για σημαντικά εγκλήματα ή η κήρυξη του ισλάμ ασύμβατου με την γερμανική κουλτούρα.

Εδώ και λίγο καιρό, οι δημοσκοπήσεις έδιναν στο AfD έως και το 15% των ψήφων. Τους τελευταίους μήνες όμως οι επιδόσεις μειώθηκαν στο 7%-11%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ