Έναν εν πολλοίς ανέλπιστο κίνημα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες ξεδιπλώθηκε στην Γερμανία, δημιουργώντας πονοκέφαλο στις αρχές. Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, Γερμανοί πιλότοι αρνούνται να συμμετάσχουν στις απελάσεις προσφύγων των οποίων έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου.

Ads

Το αποτέλεσμα είναι να έχουν μπλοκαριστεί συνολικά 222 προγραμματισμένες πτήσεις προς το Αφγανιστάν, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαρακτηρίσει… «ασφαλή χώρα».
Από τις συνολικά 222 πτήσεις που ακυρώθηκαν, οι 85 έγιναν μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2017 και αφορούν πτήσεις της μεγαλύτερης γερμανικής εταιρείας Lufthansa και της θυγατρικής της Eurowings. Οι 40 έγιναν στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, ενώ η συντριπτική τους πλειονότητα (140) έγινε στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

Τα στοιχεία έγιναν γνωστά έπειτα από επίσημο αίτημα του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς. Ταυτόχρονα, η Γερμανία παραμένει η χώρα που δέχεται τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ και αυτή στην οποία κατευθύνονται οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης (BAMF) εξέτασε 388.201 υποθέσεις ασύλου τους πρώτους έξι μήνες του 2017.

Ads